Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Патријарх српски господин Иринеј борави данас у Косовској Митровици, где га је  испред храма Светог Димитрија дочекао велики број верника. Он је све Србе на Косову и Метохији позвао на слогу, јединство и истрајност.

Велики број верника, као и представници Српске листе, дошли су  да поздраве поглавара СПЦ, који је током три дана боравка на Косову и Метохији обишао Пећку патријаршију, Високе Дечане,  Драганац, Грачаницу, Бањску и друге светиње.

„Земља српска не може бити туђа, него српска. Истина је да оно што се да и поклони то је за сва времена изгубљено. Биле су окупације -и ово је врста окупација, али то не траје вечно. Нађе се друго решење. То је став цркве наше“ рекао је патријарх у обраћању окупљеном народу код храма Светог Димитрија.

„Борићемо се свим допустивим средствима  да одбранимо своје и да убеђујемо оне који тако лако деле и дају оно што није њихово, да промене мишљење, а Богу хвала има знакова да се нешто мења у нашу корист. И да Срби и Србија овом другом косовском приликом, сачувају  ове благопсловене просторе и народ који овде живи на темељима, поред гробовва својих, вековима@ пору;ио је поглавар СПЦ.

„Не делити се, не свађати се. Наша трагедија кроз читаву историју, била је у томе што смо били подељени и борили се за различите идеале. Морамо бити јединствени  и у ономе што је идеал целог народа. Свему томе нас црква учи рекао је патријарх.

„Знајте да данас нисте сами  Наша матична земља Србија мисли о вама.  Црква се моли Богфу за вас, о вама мксле и наша браћа која су силом прилика отишла из наше земље  а ви морате да донесете  ону судбоносну одлуку – то није одлука појединца, то је одлука српског народа  – да останете овде где сте. Нисмо ми упали на ову земљу и отели је од некога. Ову земљу нам је Бог даровао и оно што нам је Бог даровао морамо да чувамо. И оно што смо примили од наших предака,  то морамо и да увећамо – духовно  и морално, и да то оставимо у наслеђе онима који долазе после нас“ поручио је поглавар Српске православне цркве.

Патријарх је нагласио да  српски народ мора бити јединствен, сједињен у добру, у љубави међу собом, а ту не искључује  љубав према другим народима.

„ Мене посебно радује што сам био у прилици да видим да ови крајеви нису у потпуности празни од Срба. Посебно радује што се овде деца рађају. Зато нека су посебно благословене матере Косова и Метохије. И све матере које децу рађају. Нико није у тако великом савезу са Богом као мајка. Мајка је савезник Божји у највећем чудесном делу.  Зато нека је част српским матерама „ истакао је патријарх Ириниеј.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here