Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

У Вићенци је одржано предавање на тему горућег проблема српске владе и српског народа – отцепљење српске јужне покрајине, самопроглашење независности од стране албанских сепаратиста и њихово настојање да створе нову државу на Балкану, уз подршку и помоћ САД и неких земаља ЕУ.

Предавање је одржао историчар Стефано Пилото, професор и одличан познавалац српске историје. Повод за ово предавање је петиција коју ће Комитет, састављен од групе италијанских интелектуалаца, уз подршку почасних конзула Републике Србије и Савеза Срба у Италији, упутити италијанској Влади и Парламенту, са захтевом да се повуче признање независности Косова и траже праведнија решења за проблеме на Балкану, сазнајемо из Савеза Срба у Италији.

Један од покретача ове петиције, новинар Стефано Верноле, боравећи на Косову деведесетих година, сагледао је право стање и тешке услове живота обесправљених Срба и неалбанског становништва, који нису емигрирали под притиском Албанаца, живећи у енклавама, претежно од хуманитарне помоћи добротворних организација. Рекао је на овом скупу да се такво стање није променило, него се и погоршало након самопроглашења косовске независности, а последњи догађаји на Косову и Метохији показују решеност привремених косовских институција да потпуно онемогуће нормалан живот Срба, како би натерали Владу Републике Србије да се одрекне дела своје земље, признавањем Републике Косово.

“Ако би Италија повукла признање Косова као самосталне државе”, истакао је председник Савеза Срба Душан Алексић”, “то би био подстицај и другим државама у ЕУ да учине то исто, а српска дијаспора би требало да се покрене у том правцу. То би био тренутно највећи допринос у борби за територијални интегритет наше земље”.

Почасни конзул за регију Венето, госпођа Лорета Бађо је објаснила присутнима важност Косова и Метохије за идентитет српског народа. Губитак идентитета је узрок нестанка једног народа, тако да се не може очекивати од српског народа да се помири са неправдом и одрекне Косова.

Професор Пилото, такође члан Комитета за покретање петиције, је кратким прегледом историје српског народа, од античког доба до данас, објаснио зашто су Косово и Метохија толико важни српском народу. Није то само због природног богатства територије и културне вредности многобројних средњевековних манастира, већ због њихове духовности и чињенице да је управо та територија колевка нације, Стара Србија, како је зову, из које су сви Срби потекли.

О идентитету и традицији српског народа говорио је и професор Франћеско Ламендола, филозоф.

Предавању је присуствовао и Леонардо Ди Марцо, упутивши подршку и поздраве од градоначелника Вићенце Франћеска Рука српској заједници, рекавши да је у Вићенци она најбројнија, најактивнија у друштвеном животу града и најбоље интегрисана, од свих странаца. Пред свима је потписао петицију, пожелевши успех у борби за правду.

Предавању је присуствовао и Дејан Кусало, референт за хуманитарне акције у Савезу Срба. Поред прикупљања потписа за петицију, Дејан је неуморан у прикупљању помоћи за Народне кухиње Косова и Метохије, коју организује Савез Срба од свог постанка. Захвалио се Италијанима који свесрдно помажу Народне кухиње Косова, надајући се да ће помоћи и у прикупљању потписа.

На крају је Лорета Бађо рекла да Италијани воле српски народ, да верује да ће правда победити и да се искрено нада да ће италијанска влада повући признање независности Косова, а друге државе у Европи следити њен пример, јер се дешавају велике промене у целој Европи и у свету.

„Српска стварност“ / Савез Срба Италије /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here