Mesto za reklamu

03.04.2020.

На порталу „Стање ствари“ објављени су писмо и петиција којим се верници, на челу са академицима и јавним личностима, обраћају патријарху Иринеју са молбом да се и у новим условима одбрани право на одржавање литургије и присуство на њој.

У писму се од патријарха тражи да од државних власти захтева да се одлука о слободи кретања прилагоди праву верника у Србији да учествују на литургијама током поста и на Ускрс.

„Молимо Вас да захтевате од државних власти да се временски оквир ограничења слободе кретања прилагоде праву православних верника да учествују на светим литургијама“, стоји у молби патријарху Иринеју.

Потписници се позивају и на чланове Устава Србије о слободи вероисповести у условима ванредног стања.

„Молимо Вас да државне власти упозорите да би према чл. 202. Устава Републике Србије свако ограничење слободе вероисповести било противуставно, пошто у условима ванредног стања слобода вероисповести ујемчена чл. 43. Устава има карактер апсолутног права.“

У писму се апелује на патријарха и да упозори власти „да се у условима ванредног стања не смеју злоупотребити ставке Устава које предвиђају да се изузетно законом могу прописати извесна ограничења слободе вероисповести“. Такође наводе да се потпуна забрана учешћа на литургијама не може донети у ванредном стању.

„Ни тада се, сходно чл. 18. Устава, не сме утицати на суштину зајемченог права, тако што би се православни верници потпуно лишили права учешћа на богослужењу, а то се према чл. 202. Устава посебно не може учинити уредбама са законском снагом, које се доносе током ванредног стања.“

Међу потписницима петиције налазе се проф. др Слободан Антонић, проф. др Милош Ковић, књижевник  Никола Маловић, академик Предраг Пипер, др Душан Пророковић, проф. др Слободан Рељић, проф. др Слободан Самарџић, проф. др Срђа Трифковић и многи други.

Писмо у целости можете прочитати овде.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here