Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је данас да је одлуком да онемогући одржавање референдума о промени устава Србије у српским срединама на Космету парламент привремених институција самоуправе у Приштини ушао у фазу отворене конфронтације са српским народом у покрајини.

„На тај начин, парламент привремених институција самоуправе у Приштини покушао је да потпуно поништи најелементарнија политичка и грађанска права Срба, што ће имати несагледиве последице.

Нека Курти и његови екстремисти не мисле да ће моћи да Србима забране да у будућности гласају на Косову и Метохији, посебно на изборима 3. априла, и да ће успети икога да обесхрабре у борби за опстанак и права српског народа у нашој јужној покрајини.

Лицемерна образложења из Резолуције приштинског парламента су најобичнији манифест политичког насиља и екстремизма, чиме се употпуњује кампања репресије над Србима на Косову и Метохији која траје већ месецима у форми систематског застрашивања, претњи и демонстрација силе.

Данас је потврђено да је обесправљивање српског народа, не само званична политика екстремистичке Куртијеве владе, већ и једина тема око које албански политички представници у покрајини имају консензус.

Представници међународне заједнице нису одлучили да благовремено примене снажнији притисак на Приштину како би Србима било омогућено да гласају, већ су се задржали на саопштењима и реторичким порукама, које приштинске политичке структуре очито нису доживеле као обавезујуће.

Тиме је Куртију дат ветар у леђа да некажњено настави са опасном кампањом дестабилизације региона и пљувањем у лице свима онима који настоје да западни Балкан учине зоном демократског развоја и економског просперитета.

Подсећамо да је српском народу уз подршку ОЕБС-а у прошлости било гарантовано право да гласају на изборима које расписује Република Србија, и да због тога наши сународници на Косову и Метохији данашњу одлуку Приштине оправдано доживљавају као најфлагрантнији акт политичког насиља, почињен уз прећутну сагласност дела међународне заједнице.

У заједништву државних органа Србије и представника српског народа на Косову и Метохији, наставићемо да се боримо за права српског народа на Космету, које нико не може да погази некаквим антисрпским резолицијама, које производе несагледиве последице и захтевају одлучан политички одговор на овакво понашање Приштине“, поручио је Петковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here