Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић саопштио је да је Београд увек истицао да је спреман за дијалог и разговор, али разговор не може да се одвија док траје огољена примене силе специјалних јединица РОСУ на северу Kосова и Метохије и док Приштина забрањује и скида српске регистарске таблице, газећи и искривљено тумачећи делове споразума.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву Петковића за јавност:

„Осведочени екстремиста Аљбин Kурти поново је данас потврдио да је спреман да за шаку гласова на предстојећим изборима, изазове озбиљне инциденте на простору Kосова и Метохије.

Једини одговоран за кризу на северу Kосова и Метохије јесте Kурти који је до ње довео својим једностраним акцијама и кршењем Бриселског споразума, а све са циљем да пред локалне изборе, иза снајпера и сузавца сакрије катастрофалне учинке своје власти, а у које се убраја и преко 100 инцидената и напада на Србе од почетка године.

Само захваљујући одговорним, мирним и сталоженим реакцијама српског народа, ми данас немамо инциденте на прелазима, јер Kуртијеви специјалци чине све да агресора представе као жртву.

Међутим, спремност на дијалог се не показује дугим цевима, снајперима и оклопним возилима. Зато његове данашње поруке да је Београд одбио разговоре у Бриселу представљају брутални фалсификат и извртање чињеница.

Kурти је имао више шанси да у оквиру дијалога о теми слободе кретања преговара, укључујући и састанак у Бриселу 8. септембра, али је сваки пут од договора бежао, а сада би да наметне једнострана решења као полазни оквир за преговоре.

Уместо да поштује споразум, Приштина је годину дана пре рока једнострано укинула важење статусно неутралних KС таблица, а све са циљем да изазове инциденте и напад на српски народ и Београд.

Београд је увек истицао да је спреман за дијалог и разговор, али разговор не може да се одвија док траје огољена примене силе специјалних јединица РОСУ на северу KиМ и док Приштина забрањује и скида српске регистарске таблице, газећи и искривљено тумачећи делове споразума.

Kолико је Kурти посвећен дијалогу најбоље је показао у протеклим данима, када је наредио да се хапсе људи који су истицали симболе Заједнице српских општина и бранили Бриселски споразум“, навео је Петковић.

Курти потврдио да је великоалбански пројекат његов врховни политички циљ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић, у претходном саопштењу објављеном такође данас, оценио је да је Аљбин Курти својим најновијим позивом на стварање такозване Велике Албаније потврдио да албански национални покрет на Косову и Метохији никада није имао везе са људским правима и положајем албанске мањине унутар Србије, већ да је његова суштина огољени сепаратизам.

„Аљбин Курти је још једном потврдио да је великоалбански пројекат његов врховни политички циљ. Отуда долази и Куртијева незаинтересованост за дијалог са Београдом, која представља његово чисто понижавање Брисела када иронично говори да би могао да чини уступак и са седмог места стави дијалог на четврто место по приоритету.

Курти је својим најновијим позивом на стварање такозване Велике Албаније потврдио и да албански национални покрет на Косову и Метохији никада није имао везе са људским правима и положајем албанске мањине унутар Србије, већ да је његова суштина огољени сепаратизам “ –  истакао је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here