Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Главни преговарач Београда и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, састао се у Бриселу са специјални представником ЕУ Мирославом Лајчком, у оквиру нове техничког дијалога Беогрда и Приштине.

Трилатерални састанак делегација Београда, Приштине и ЕУ – посредника у дијалогу заказан је за 14 часова.

Пред данашњи састанак на експертском нивоу, Петковић је највио да ће Београд на првом месту инситирати на формирању Заједнице српских општина и то на начин који је договорен Бриселским споразумом, укључујући сва овлашћења, као и на питању безбедности Срба на КиМ, а у светлу иницдената који су се последњих дана дешавали у јужзној српској покрајини.

Из Беогрда поручују да се навршило 3.000 дана од постизања споразума о формирању ЗСО, а да Приштина није испунила договорену обевезу.

Портапрол ЕУ, Петер Стано, у изјави за Танјуг, понавља да је Косово* 2013. године пописало споразум о формирању ЗСО, а да га је касније ратификовао и косовски парламент.

“Тим чином Косово је преузело међународну обавезу да испуни овај споразум. На Косову је да прредложи пут примене договореног”, наводи Стано.

Директор Канцеларије за КиМ је најавио да ће се данас разговарати и о питањима несталих особа, слободи кретања и енергетици.

ЕУ као главни посредник у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, нагалшава да је састанак ескперата припремни састанак за нову рунду разговора на високом политичком нивоу између председника Србије, Александра Вучића и премијера привременик коосвских институција, Аљбина Куртија.

“Ако се спорне теме не реше на техничком нивоу, заказаће се нови састанак експерата. Ако дође до договора, финализација ће бити на састанку на високом политичком нивоу”, речено је Танјугу у Бриселу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here