1. 11. 2019.

Хрватски европарламентарац, Тонино Пицула, именован је за известиоца Европског парламента за препоруке о Западном Балкану уочи самита у Загребу, у мају 2020.

Пицулина улога ће, како се наводи, бити израда препорука ЕП Савету и Комисији са циљем отварања претприступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и давања новог замаха процесу проширења, саопштено је у среду у Стразбуру, преноси Хина.

Једна од главних тема и изазова којима ће се се Пицула бавити у овом извештају биће проналажење консензуса у Савету, а у погледу процеса ширења на земље Западног Балкана, најављено је у саопштењу.

Додаје се да је циљ извештаја и анализирати и одговорити на нове предлоге за реформу политике проширења.

“Расправе о реформи не смеју зауставити процес. Земље треба да буду оцењене индивидуално, на основу индивидуалних заслуга и постигнућа. Црна Гора је, на пример, предводник тог процеса и очекујем да се остварени резултати и уложени напори признају, те затворе претприступни преговори током овог мандата”, рекао је Пицула.

Навео је да ће у сарадњи са свим земљама Западног Балкана и ЕУ институцијама, понудити сет конкретних препорука које ће омогућити уклањање блокада и коначно отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, већ у Загребу.

Такође, циљ је давање новог замаха процесу проширења у овом мандату ЕУ институција.

Пицула је оценио да је француски председник Емануел Макрон учинио грешку када је блокирањем отварања преговора за Северну Македонију и Албанију успео нешто што није планирао – вратио је питање проширења у фокус расправе на европски ниво.

“Најбоље се то видело у данашњем говору нове председнице Урсуле фон дер Лајен која је у свом обраћању јасно поручила да врата ЕУ остају отворена и ту тему истакла одмах на почетку свог говора”, закључио је Пицула.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here