Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић оценио је вечерас да је Приштина платформом коју је усвојила о дијалогу са Београдом послала поруку да је ово крај дијалога.

Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да одлука привремених институција самоуправе  у Приштини да усвоје платформу у којој се каже да је једини могући исход дијалога признање “независности Косова”, не третирајући права и положај Срба, представља крај дијалога. Он је рекао и да је тиме Приштина ставила Србију у најтежи положај још од 2011. године и показала целом свету да не жели дијалог. Одлука власти у Приштини ставила је Србију у најтежи положај још од 2011. када су Албанци уз помоћ западних партнера уклесали границу на Јарињу и Брњаку, упозорио је он.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео да платформа предвиђа да једини могући исход дијалога са Београдом може да буде признање “независности Косова”, као и да једино могуће решење може да буде оно дефинисано већ постојећим “уставом Косова”, а да се притом ни једном једином реченицом не помињу права и положај Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији, нити њихове имовине, као и положај Српске православне цркве (СПЦ). Најпре су одлуком о неспровођењу Заједнице српских општина (ЗСО) задали један суштински фаталан удар дијалогу, затим усвајањем антициивлизацијских такси задали други удар који је створио немогућ амбијент за дијалог, и сада овим коначним чином, послали јасну поруку да је ово за њих крај дијалога и да је дијалог за њих завршен, истакао је Директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је подсетио и да је председник Србије Александар Вучић протеклих месеци упозоравао целокупну међународну јавност да ће ако дође до усвајања ове платформе, то за дијалог бити коначан крај.

И сам сам био присутан када је председник Србије упозоравао и Федерику Могерини и различите друге званичнике и када су му они обећавали да ово не да неће бити усвојено него да овакав акт, оваква платформа против дијалога никада неће доћи ни на дневни ред парламента у Приштини, навео је Ђурић. Он је напоменуо да сада када је ова платформа против дијалога, мира и будућности усвојена, “једини одговор тих људи је ћутање”.

Ђурић је рекао да је председник Србије Александар Вучић заказао за сутра у 8.30 часова хитну седницу Савета за националну безбедност и истакао да ће Србија знати да на прави начин одговори на изазов који је пред њу постављен.

Нећемо пренаглити, али Србија ће знати да заштити државне и националне интересе по питању Косова и Метохије, положај и права нашег народа на Косову и Метохији и у читавој Србији, поручио је Ђурић.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here