Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Хангџоу, након обиласка компаније “Алибаба”, да се нада да ће у наредних неколико месеци у Србији бити омогућено плаћање преко “Алипеја” (Alipay).

Брнабић је објаснила да је реч о платформи за електронско плаћање на интернету, која има готово милијарду корисника, а креирала ју је “Алибаба група”.

Надам се да ћемо у наредних неколико месеци створити услове за овакав систем уплата, рекла је она, уз оцену да би то било важно и за све већи број кинеских туриста који посећују Србију.

Разговори о увођењу “Алипеја”, које са српске стране води Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а у којима учествује и једна комерцијална банка, теку добро и  очекујем да ће се брзо завршити, додала је премијерка.

Према њеним речима, следећи корак би био логистички центар, а намера је да се и са “Алибабом” и са другим компанијама наставе разговори о томе да они отворе своје развојне центре у Србији.

Брнабић је подсетила на то да је Србија, захваљујући изменама правног оквира и пореског окружења, од јануара ове године најконкурентнија земља у Европи за улагање у истраживања и развој, иновације и стварање интелектуалне својине.

Свако ко је до сада уложио у Србију, одлучио је да се даље развија. Порез који се плаћа на профит за интелектуалну својину развијену у Србију износи само три одсто, због чега мислим да смо најбољи могући партнер за овакве компаније, рекла је председница Владе.

Она је изразила задовољство због посете компанијама у кинеској провинцији Ђеџонг, чији се економски развој заснива управо на дигиталној економији.

Премијерка је подвукла да је то један од најбогатијих региона Кине, да чак 41,5 одсто БДП-а у овом региону долази од дигиталне економије, као и да је то једна од шест пилот-зона за иновације, истраживање и развој у Кини.

Такође, Брнабић је приметила и да су компаније које је данас обишла основане пре само две деценије, а сада запошљавају и до 100.000 људи, што показује како се долази до промена када постоји подршка државе, отворен економски систем и добра средина за иновације.

Ово све показује колико Србија има потенцијала и колико може да брзо напредује, посебно ако успемо да успоставимо оваква партнерства, закључила је председница Владе.

Иначе, Брнабић је у Хангџоу, у пратњи чланова Владе Србије који са њом бораве у Кини, посетила музеј “Алибаба групе”, а на самом улазу, на великом видео-биму, дочекала их је добродошлица исписана на српском језику, на ћирилици.

Српску делегацију je дочекао први човек “Алибабе” Џанг Јонг, који им је био водич у музеју, у којем су представљена иновативна решења те компаније.

Брнабић је обишла и компанију “Хиквижн”, у којој је, између осталог, могао да се види и софтвер за препознавање лица, који, на основу скенираног лица, препознаје пол, године старости и висину особе.

Премијерка је, са делегацијом, из Шангаја у Хангџоу стигла брзим возом, који је удаљеност од готово 200 километара прешао за само око 45 минута.

За разлику од Шангаја, који се сматра бастионом државног сектора, Ђеџанг провинција је друга у Кини по снази приватног предузетништва.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here