Mesto za reklamu

14.02.2020.

Реконструисана скулптура „Победника“, симбола Београда, враћена је на постамент на Каламегдану после 125 дана колико је била у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву.

Готово сат времена трајала је операција пребацивања скулптуре на постамент специјалном дизалицом.

Градоначелник Београда  Зоран Радојичић рекао је да је враћање споменика „Победник” на Калемегдан након реконструкције, историјски моменат за све нас. Он је присуствовао овом значајном догађају заједно са многобројним грађанима, који су и јуче и данас дошли на Београдску тврђаву да сведоче и овековече враћање „Победника” на постоље.

–„Победник” је круна наше историје, традиције и уметности, а као симбол Београда део је свих нас –  истакао је Радојичић.

„Победник“ се на Калемегдану налазио од 1928. године, али је временом претрпео знатна оштећења на каменом постаменту и стубу, а оштећења је претрпела и сама бронзана скулптура која је имала многобројне рупе од метака и гелера, али и пукотине које су настале продором воде у скулптуру.

Повремено су чишћени графити и мењане фуге на постаменту, али рестаурација саме скулптуре није рађена никада до 10. октобра прошле године када је демонтирана с постоља и превезена у Смедерево у атеље Кузмановића.

Тамо су обављени радови на статичкој санацији темеља споменика и конзерваторско-рестаураторски радови на стубу и постаменту.

Споменик „Победник“ подигнут је 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Чине га бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, рад вајара Ивана Мештровића, као и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој кубичној бази који је ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

Првобитно је било замишљено да „Победник“ буде постављен на Теразијама, али су грађани због тога негодовали сматрајући да ће скулптура наго човека негативно утицати на морал српских девојака, па је споменик постављен на Калемегдану.

За културно добро проглашен је 1992. године.

Иначе, из Смедерева је „Победник“ јуче довезен на аутошлеперу, увијен у плаву фолију, у пратњи два полицијска аутомобила.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here