Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Затибор Лончар изјавио је данас да се у нашој земљи повећава број грађана заражених коронавирусом, али и број пацијената на болничком лечењу.

Лончар је, након састанка са директорима ковид болница, рекао да је “Штарк арена” јуче поподне примила прве ковид пацијенте и да се тренутно тамо налази приближно 15 оболелих.

Он је објаснио да ће се пацијенти са лакшом клиничком сликом из КБЦ “Драгиша Мишовић”, КБЦ Карабурма, КБЦ Бежанијска коса и Инфективне клинике Клиничког центра Србије пребацити у “Штарк арену”.

У овој привременој болници разведени су неопходни гасови, тако да ће у крајњем случају моћи да се третирају и најтежи пацијенти, подсетио је министар и апеловао на све грађане да се на време јаве у ковид амбуланте чим се појаве први симптоми.

Према његовим речима, у припреми су и ковид бонице у Батајници и Крушевцу са по 1.000 места, у којима ће радити више од 1.000 здравствених и немедицинских радника.

Лончар је нагласио да се прати ситуација у региону и Европи, и напоменуо да Србија још има добар резултат, али да све може да се промени уколико се не буду поштовале мере.

У домове здравља, како је најавио, у наредних дан или два стижу додатне количине од 50.000 доза увозне вакцине против сезонског грипа, при чему тренутно има Торлакових вакцина против сезонског грипа и њих могу да приме грађани од 18 до 65 година.

Он је саветовао грађанима који желе да се заштите од грипа да се упишу у надлежном дому здравља да желе да се вакцинишу и биће позвани чим вакцина стигне.

Према његовим речима, грађани ће моћи да бирају да ли ће да приме вакцину коју производи Торлак или ону из увоза, наводећи да имамо рекордан обухват грађана вакцинацијом, што је добар предуслов да нам се не укрсте сезонски вируси са коронавирусом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here