1. 04. 2020.

Удружење новинара Србије сматра да одлука није исправна и да у интересу јавности новинари треба да буду присутни, јер постоје сви услови за безбедно учествовање новинара

Влада Србије  је, због све веће забринутости новинара, сниматеља и фото-репортера за своје здравље, и након приговора о угрожености на конференцијама за медије председника и чланова Владе, као и стручњака, одлучила да новинари, почев од данас, питања за редовне конференције за медије, свакога дана у 15 часова, постављају онлајн.

Тим поводом Удружење новинара Србије позива Владу Србије да поново размотри одлуку да новинари више не могу да присуствују конференцијама на којима лекари и званичници одговарају на њихова питања.

УНС наводи да је у данима када су јавности неопходне информације о ширењу епидемије и када су управо конференције за новинаре служиле да умире страх грађана, кључно омогућити новинарима да директно поставе питања и потпитања стручњацима и да јавност на тај начин дође до података до којих на други начин није могуће доћи.

“УНС сматра да Палата Србија пружа довољно простора да се у њу безбедно сместе сви новинари и да нико не буде здравствено угрожен. Ако због било чега то није могуће, тражимо од Владе Србије да омогући новинарима да питања постављају из својих редакција путем видео-линка или интернета”, наводи се у саопштењу.

УНС подсећа и да се грађани у великом броју обраћају УНС-у са питањима на која очекују одговоре и да је битно обезбедити да надлежни што пре одговоре на сва питања новинара и забринутих грађана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here