Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Поводом заоштравања епидемиолошке ситуације у целом свету, па наравно и у нашој земљи постоје различити приступи како зауставити шрење опасног вируса.

Демократска странка Србије је затражила одлучнију реакцију Владе и пооштравање мера у борби против епидемије.

ДСС је указала да свакодневно повећање броја оболелих који захтевају болничко лечење и број умрлих особа, упућује на неопходност одлучније реакције Владе и пооштравање мера за спречавање даљег ширења епидемије, као и ригорозну контролу примене тих мера.

Свесни чињенице да се економска активност мора одвијати с најмањим могућим сметњама, из ДСС-а поручују да је вероватно и важније да се здравствени систем и већ преморени здравствени радници сачувају од колапса.

“Такав нежељени сценарио би представљао вишеструко већу цену од временски орочених ограничења за одвијање економских активности”, оцењује ДСС.

Двери захтевају формирање новог Кризног штаба с увођењем нових, компетентних, нестраначких и одговорних стручњака.

“Режимски, а не стручни, Кризни штаб је одавно изгубио кредибилитет, јер кризом управља политички у складу с потребама тренутне власти, селективно, реактивно, хаотично, притом желећи да одговорност за кризу пребаци на грађане Србије и тако маскира своју некомпетентност и политичку наклоњеност”, оцењују Двери у саопштењу.

Зато Двери захтевају формирање новог Кризног штаба са увођењем, како наводе нових, компетентних, нестраначких и одговорних стручњака који ће бринути о јавном интересу и здрављу нације, “а не о политичком интересу СНС-а и личним интересима попут министарских места и других”.

Предлажу доношење три нова плана које ће дати јавно на увид и располагање будућем новом Кризном штабу до којег, како истичу Двери мора доћи: план борбе против нове заразне болести,  за лечење пацијената који болују од других болести и план за укључење приватног здравства и новог медицинског особља.

Брнабић: Не намеравамо да даље пооштравамо мере

Не намеравамо да даље пооштравамо мере, каже премијерка Ана Брнабић и наводи да ће се изменама Закона о заштити становништва од заразних болести увести мандатне казне за непоштовање превентних мера и бити побољшана инспекцијска контрола.

Економија, каже, служи да финансира здравство, додатне тестове и опрему, а биће повећане и плате у здравству.

Држава, рекла је председница Владе, има ванредне трошкове за финансирање вишедневног лечења оболелих у болницама.

Најавила је да ће измене Закона о заштити становништва од заразних болести сутра бити на седници Владе и поново апеловала на све грађане да носе маске и придржавају се превентивних мера у спречавању ширења коронавируса.

Одговарајући на питања новинара о епидемијској ситуацији, она је рекла да је она све комплекснија и да се то могло очекивати, с обзиром на то да се повећава број заражених коронавирусом у целом свету.

Упозорила је да без поштовања мера не можемо да држимо ситуацију под контролом и навела да не можемо да имамо толико инспектора који би контролисали свако њихово кршење.

Зато је, истиче, важна дисциплина свих у поштовању мера и емпатија према онима који су већ оболели и од ковида и од других болести.

“Болницу по болницу поново преводимо у ковид систем. Нема смисла пооштровати мере у тренутку када их се сви не придржавају. Морамо да балансирамо економију и епидемилошку ситуацију”, рекла је Брнабић новинарима испред ОШ “Kнегиња Милица” где је присуствовала донирању паметне клупе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here