Mesto za reklamu

12.02.2019.

Бошњаци никада не би предузели тако радикалан потез као што је захтев за изменом имена Република Српска да немају подршку Запада, али и Турске, објављено је на сајту „Модерна дипломатија“ /Modern diplomacy/.

У тексту под називом „Немири у Босни“ наводи се да је након недемократског приступа Црне Горе НАТО-у, и ускоро Македоније, НАТО сада усмерио пажњу на БиХ.

У тексту аутора Славише Милачића наводи се да је главни противник уласка БиХ у Алијансу Република Српска, чији је парламент изгласао Резолуцију о војној неутралности, те да је Запад сасвим јасан по томе да неће одустати док све земље Балкана не постану чланице Алијансе.

– Најзначајнија територија и обалски транспортни коридори између Западне Европе и источног Средоземља и између Балтичког и Егејског мора пролази кроз Србију. Управо зато, главни циљ Запада јесте чланство Србије у НАТО-у, чиме би Русија остала без стратешког савезника на Балкану – наводи се у тексту.

Исти извор истиче да је главна препрека овоме „друга српска држава на Балкану“, односно Република Српска. „Управо зато су Бошњаци охрабрени да ударе на основу Дејтонског споразума“, наводи се у тексту.

У тексту се истиче да изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића који је рекао да је он спреман да размотри одбацивање те иницијативе ако у наредних шест месеци „СНСД промени своје понашање“ и прихвати даљи пут БиХ према НАТО-у, јасно показује ко стоји иза те иницијативе.

Аутор наводи да је чак и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, неколико дана прије Бакира Изетбеговића, условио одређивање мандата Савета министара /који тренутно припада Србима/ чланством у НАТО-у.

– Такође, треба нагласити да се иницијатива појавила недуго након посете руског председника Владимира Путина Србији, гдје се сусрео и с руководством Републике Српске – наводи се у тексту.

Аутор истиче да Уставни суд БиХ игра главну улогу у политичком животу БиХ и има тројицу страних судија, два Бошњака, два Србина и два Хрвата што значи, а што је пракса већ показала, да троје страних и двоје бошњачких судија имају већину, што они и користе. И на тај начин произвољно намећу своје одлуке свим грађанима БиХ.

– Ако иницијатива за укидање имена Република Српска дође пред Уставни суд БиХ Срби морају да покажу одлучност, коју је показао најутицајнији српски политичар Милорад Додик. Мора се дониети одлука о проглашењу независности Републике Српске. Иако таква одлука носи ризик од конфликта у БиХ, Република Српска нема другог избора – закључује аутор.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here