1. 05. 2020.

Испред Цркве Светог Марка синоћ је организован скуп подршке епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и свештенству Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори – “Свећа за слободу”. Уесници  су се затим упутили према здању Председништва Србије где су говорима и порукама изразили незадовоство јер држава ништа озбиљно не чини да заштити свој народ и СПЦ у Црној Гори.

„Не дамо владику“, „Одбранимо светиње“, „Свећа за слободу“ и сличне поруке  истицали су окупљени грађани испред цркве Светог Марка у знак солидарности са заточеним владиком Јоаникијем и свештенством СПЦ у Црној гори.

Окупљени грађани су захтевали оштрије реакције Србије на дешавања у Црној Гори, као и хитно ослобађање владике и свих ухапшених у Никшићу. Грађани су се затим упутили према Председништву Србије где су говорници осудили што Председник и Влада Србије нису одговорније заштитили свој народ и цркву у Црној Гори.

На скупу су говорили народни посланици проф. др Миладин Шеварлић, Ђорђе Вукадиновић и други.   Подсетили су да је председник Александар Вучић поводом хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника, рекао да не може да се меша у послове друге државе, да је потребно бирати речи, али да је ипак реч о питању које се тиче Српске православне цркве (СПЦ) и српског народа. Молили су и захтевали од председника Србије одлучнију акцију и да се захтеви Црној Гори упуте одмах.

Овај скуп је организовао клуб студената Правног факултета и још неки факултети у Београду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here