Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је телефоном са генералним директором Светске здравствене организације (СЗО) Тедросом Адханом Гебрејезусом.

Дачић је похвалио активности СЗО у настојању да се помогне свим државама које су захваћене глобалном пандемијом вируса Covid-19, као и на помоћи ове организације Србији, посебно у виду тестова за детекцију вируса, што ће бити од велике важности за спречавање раста броја оболелих у нашој земљи.

Он је упознао генералног директора СЗО са актуелном ситуацијом и активностима које Влада Србије предузима у циљу заштите свог становништва.

Дачић је изразио бојазан да би раст броја оболелих у наредном периоду могао да доведе до недостатка неопходне медицинске опреме, тестова за детекцију вируса и дезинфекционих средстава, и у складу са тим упутио молбу Гебрејезусу да организација на чијем је челу Србији упути неопходну помоћ.

Гебрејезус је обећао да ћe СЗО позитивно одговорити на захтеве наше земље и упутити неопходну помоћ у складу са тренутно расположивим ресурсима.

Према његовим речима, свету је данас више него икада неопходна солидарност јер се ради о проблему који погађа све и могуће га је превазићи само заједничким деловањем.

Саговорници су се договорили да остану у сталном контакту како би Србија, као и остале погођене земље, уз помоћ и подршку Светске здравствене организације, у најбржем року победиле овај вирус.

Након разговора, генерални директор СЗО је на свом твитер налогу исказао захвалност Дачићу на позиву, и поручио да ће СЗО подржати Србију у борби против коронавируса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here