Mesto za reklamu

На Мећавнику је свечано отворен Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице, који се трећу годину заредом одржава, уз подршку компаније НИС. Изведена представа “Кад би Сомбор био Холивуд” у режији Кокана Младеновића.

  1. 11.2018.

Под слоганом “Позоришни Кустендорф”, овај фестивал преиспитаће границе између позоришта и филма, наводи се у саопштењу организатора.

Кирил Тјудењев и Емир Кустурица на позоришном фестивалу

“Мећавник је посебно место, са посебном чари и поетиком, које инспирише. Ове године на фестивалу учествује и позоришни ансамбл уз Русије, што ме посебно радује”, изјавио је на отварању генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев.

Кустурица је рекао да је његова давнашња жеља да свако годишње доба на Мећавнику обележи један фестивал.

“Нико не зна шта значи имати два завичаја и изгубити и један и други и бити странац свуда, рекао је Иво Андрић. Песник Рилке је написао, да када једном изгубиш свој дом, више га никада нећеш наћи. Мећавник их је на неки начин обојицу демантовао, јер је мој дом који је изгубљен у Сарајеву, заснован на ивици тих светова”, нагласио је Кустурица.

Према његовим речима, овај фестивал треба отворити једном заувек и на крају га никада не затворити.

На отварању фестивала изведена је представа “Кад би Сомбор био Холивуд”, Народног позоришта Сомбор, у режији Кокана Младеновића.

Првог такмичарског дана публици су се представили студенти Академије уметности из Београда са представом “Маму му…ко је први почео” Дејана Дуковског, као и студенти Факултета драмских уметности из Београда са представом “Пошто гвожђе” Бертолда Брехта.

Другог дана фестивала жирију ће се представити студенти Државне позоришне академије из Јарославља из Руске Федерације са представом “Слон” Александра Копкова, као и студенти Академије уметности из Новог Сада са представом “Док чекамо Годоа” Семјуела Бекета.

Фестивал ће затворити представа “Црна кутија” Београдског драмског позоришта.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here