Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Министарствo културе и информисања Владе Републике Србије реаговало је данас на изјаву потпредседника такозване косовске владе у оставци Енвера Хоџаја, који је оптужио Србију да, наводно, манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте у покрајини као своје.

Министарство у саопштењу позива Хоџаја да се, када је ова проблематика у питању, обавести о чињеницама у бројним домаћим и међународним, научним и стручним изворима.

“У монографији „Црква Св. Николе – Катедрала Новог Брда“, еминентних археолога Марка Поповића и Игора Бјелића (који су на Унеско пројекту били ангажовани у својству научног и конзерваторског саветника), објављеној 2018. у издању Завода за заштиту споменика културе Републике Србије, дати су резултати истраживања вршених 2015. и 2016. године на овом терену, и јасно су доказани порекло и стил овог храма.

Поновићемо оно што тврде и сви други ауторитативни историјски и стручни налази, а то је чињеница да се ради о остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду.

„Приштинске власти“ требало би да се позабаве истраживањем, дефинисањем и афирмацијом албанског материјалног културног наслеђа на Косову и Метохији, и желимо им сваки успех у том изазовном подухвату. Свој став о српском културном наслеђу, поред бројних осталих рушилачких потеза, читавом свету су показали и 2004. године.

Раскошна српска споменичка баштина на Косову и Метохији сјаји кроз векове и понос је европске и светске културе, и то ће заувек бити.

Министарство културе и информисања у дилеми је да ли да позове Хоџаја да се уздржи од изговарања бесмислица и неистина или да га охрабри да то чини и даље, како би светску јавност детаљно упознао са агресивним покушајима отимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији од стране „приштинских власти“. Остављамо Хоџају да се сам определи за једну од ове две перспективе,” наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here