Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

У свету је више од пола милиона заражених коронавирусом – 503.000. особа, 23.000 људи је умрло, док се више од петине заражених опоравило. Лидери двадесет најразвијенијих земаља света изразили су спремност да сарађују на проналажењу вакцине и повећању производње заштитне опреме.

Kина је спремна да сарађује са другим државама на развоју вакцине против коронавируса и производњи медицинске опреме, изјавио је кинески председник Си Ђипинг, током хитне видео-конференције лидера Г20.

“Међународна заједница треба да предузме одлучне мере у борби против пандемије коронавируса и да спречи ширење заразе”, истакао је Си.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је земљама учесницама потребан заједнички план за подршку економији и предложио мораторијум на санкције које се односе на основне производе.

Путин је предложио стварање специјалног фонда под конторлом Међународног монетарног фонда ради пружања помоћи земљама погођеним пандемијом, пренео је Ројтерс.

Руски председник је рекао да ће коронавирус изазвати озбиљније проблеме него што је то учинила финансијска криза 2008-2009. године.

Вести о последицама коронавируса у свету:

У Шпанији нови биланс, од коронавируса у поратсу –  преминуло 498 људи, што је за 19 одсто више него претходног дана. Укупан број жртава достигао 4.089. Потврђено нових 6.682 случајева заражених док је укупно заражено 56.188 људи.

У Великој Британији, по први пут, у једном дану умрло више од 100 заражених, јавља Би-Би-Си.

Италија пријавила 6.153 нова случаја Ковида-19 и 662 особе које су умрле од последица заразе. У тој земљи је до сада заражено више од 80.500 људи, умрло је 8.165 оболелих.

У целој БиХ потврђено 12 нових случајева заразе коронавирусом – седам у Републици Српској и пет у Федерацији БиХ, што је број оболелих повећало на 189.

У Аустрији је 6.398 особа инфицирано коронавирусом. Број умрлих услед инфекције коронавирусом порастао је на 49. До сада је тестирано 35.995 особа.

Кина ће привремено забранити улазак странцима са боравишном дозволом или важећом визом како би спречила ширење коронавируса

Хрватска бележи благи пад новозаражених од коронавируса, са 14 нових случајева. Регистрован и други смртни случај у овој земљи. Укупно је заражено 495 особа док су 22 отпуштене из болнице као здраве, саопштио је Штаб цивилне заштите.

Број смртних случајева од коронавируса у САД премашио хиљаду. Заражено око 70.000 особа, од чега готово половина у Њујорку. Трећина смртних случајева пријављена је у држави Њујорк, у којој је гувернер Ендрју Kуомо упозорио да ће болнице ускоро остати без слободних кревета и респиратора. Болнице, отпуштени радници и компаније које се боре са кризом примиће економску помоћ у оквиру пакета који је усвојио Сенат. Пријаве за накнаде за незапосленост порасле су на рекордна 3,3 милиона. Отприлике половина САД је под наредбом “остани код куће” да би се спречило ширење вируса, што утиче на економску ситуацију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here