Mesto za reklamu

Иљир Мета и Еди Рама

  1. 01. 2019.

Албански председник Иљир Мета одбио је да потврди именовање Гента Чакаја на место министра спољних послова, чиме је изазвао озбиљни политички потрес у Албанији у који су се укључили и политичари са Косова. Рама је Мету и Едиту Тахири назвао “кукавицама”. Мета: Политички ставови Чакаја су деструктивни и опасни.

Албански премијер Еди Рама упутио је серију оштрих порука противницима именовања Гента Чакаја за министра спољних послова, наводећи да је одлука председника Иљира Мете да одбије његовог кандидата “противуставна и срамна”.

“Аргументи које је понудио господин председник су на застрашујуће скандалозном нивоу. Извињавам се Косову због ове срамоте”, написао је Рама на Твитеру, пошто је Мета одбио да потврди избор Чакаја на место министра спољних и европских послова Албаније.

Чакај, који је до сада био заменик министра спољних послова, у средишту контроверзи нашао се због чињенице да је подржао косовског председника Хашима Тачија у идеји о разграничењу, после чега је оштро реаговала и бивша шефица приштинског тима за преговоре у Бриселу Едита Тахири.

Тахири је снажно подржала став Иљира Мете, наводећи да је потез албанског председника “визионарски” и “у служби очувања граница”.

“Чак се и Едита Тахири придружила кукавицама”, одговорио је Рама.

Суштински, Мета је одлуку одбразложио чињеницом да тридесетогодишњи Чакај нема довољно искуства за овако сложен посао, те да заступа став о косовским границама који је у супротности са политиком Тиране.

“Овакав став Чакаја је деструктиван и опасан”, навео је Мета.

Еди Рама је Чакаја канидовао за министра спољних послова пошто је његов претходник Дмитри Бушати смењен јер се, наводно, залагао за решење вишедеценијског проблема са Грчком око поморске границе, при чему је био спреман за извесне уступке Атини.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here