Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас у Москви са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим о билатералној сарадњи, најважнијим темама од значаја за обе земље, као и o сарадњи на међународном плану. Потвршен је сусрет председника Србије Вучића и  руског председник Путина 26. Априла у Пекингу.

Дачић је на конференцији за новинаре истакао да је непосредан повод за посету Руској Федерацији обележавање 140 година од отварања Посланства Кнежевине Србије у Царској Русији. Он је најавио да ће тим поводом у Амбасади Србије у Москви данас отворити изложбу, заједно са копредседавајућим руском делу Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије Јуријем Борисовим.

То све говори о дугој традицији наших политичких односа, који су и данас веома добри, оценио је Дачић и најавио да ће се председници Србије и Русије састати 26. априла на самиту у Кини, уочи састанка посвећеног питању Косова и Метохије, који ће бити одржан 29. априла у Берлину, а на који су позвани представници Београда и Приштине.Први потпредседник Владе је указао на то да ће Србија и Руска Федерација увек радити на проналажењу најбољих могућих политичких решења за проблеме који постоје у нашем региону. Он је исказао захвалност Русији, председнику Владимиру Путину и министру Лаврову на великој подршци коју нам пружају у одбрани нашег територијалног интегритета и суверенитета, истичући да Србија није у стању да заштити свој национални интерес без помоћи Русије.

Веома нам је важно и то што је Русија стална чланица Савета безбедности Уједињених нација. То је за нас фактор стабилности и сигурности, тако да, на пример, одлука да Косово буде примљено у чланство у Уједињеним нацијама не може бити донета јер мора да прође Савет безбедности, објаснио је Дачић.

Битна нам је помоћ Руске Федерације и наших других пријатеља у вези са чланством Косова у међународним организацијама, поновио је он и навео да се у међународним организацијама руководимо тиме да будемо једни другима од помоћи.

Такође, имали смо веома успешну акцију када је реч о Интерполу, а ту сарадњу ћемо наставити с обзиром на то да се Косово поново пријавило за чланство у тој полицијској организацији, истакао је Дачић, подсетивши на то да се заседање Генералне скупштине Интерпола ове године одржава у Чилеу.

Очекујемо притисак на нас зато што лобирамо да неке земље не признају Косово или радимо на томе да промене одлуку о признању Косова, указао је први потпредседник Владе. Он је предочио да је сада проблем то што Србија има, наводно, толико велики утицај да може да спречи да неко постане члан неке велике међународне организације, уз напомену да је 13 земаља повукло признање Косова.

Према његовим речима, важно је да у заштити наших интереса полазимо од тога да се консултујемо са Русијом, због чега је разговор председника Вучића и Путина, уочи састанка који је сазвала Ангела Меркел у Берлину, веома важан.

Дачић је поручио да Србија неће повлачити никакве потезе без консултација са Руском Федерацијом, нагласивши да ће руска страна подржати све оно што је у интересу Србије.

Такође, како је додао, повећава се обим билатералне спољнотрговинске размене, која је прошле године износила више од три милијарде долара, и жеља је да се тај узлазни тренд настави.

Вучић са Путином 26. априла у Пекингу

Дачић је изјавио да ће се председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин састати 26. априла у Пекингу, током Другог форума за међународну сарадњу “Појас и пут”.

Већ 29. април а председник Србије Вучић има договорен састанак у Берлину, који је заказала Ангела Меркел уз присуство председника Француске Макрона”, рекао је Дачић.

 «Српска стварност» / Министарство сполјних послова /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here