Mesto za reklamu

31.08.2019.

Амерички државни секретар Мајк Помпео именовао је свог помоћника за послове Европе и Евроазије Метјуа Палмера за специјалног изасланика за Западни Балкан, саопштио је Стејт департмент САД.

“Палмер ће предводити наша настојања да појачамо дипломатске напоре САД у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава Западног Балкана у западне институције”, саопштио је Стејт департмент.

Стејт департмент је додао да ће Палмер истовремено обављати обе функције.

Палмер би, како је најављено, требало да посети Словенију 1. септембра, а од 4. до 10. септембра ће боравити у Бриселу, Бечу и Подгорици.

Именовање Метјуа Палмера за специјалног представника САД за западни Балкан одраз је настојања Вашингтона да поново покрене дијалог Београда и Приштине и тако оконча дуготрајан спор у југоисточној Европи, оцењује “Форин полиси”.

Тај амерички магазин, у тексту објављеном пре него што је Палмер и званично именован, наводи да тај потез Вашингтона представља настојање да се смире тензије између Београда и Приштине, две деценије после оружаног сукоба који је изазвао интервенцију НАТО и на крају довео до самопроглашења независности Косова.

За поједине експерте, именовање каријерног дипломате са искуством са Балкана, би користило развоју региона који су амерички званичници често занемаривали, макар после времена интензивних напора да се окончају крвави ратови 1990-их година, пише “Форин полиси”.

Амерички медиј упозорава на то да Кина и Русија настоје да прошире свој утицај на Балкану, па би решавање давних размимоилажења у региону помогло да се земље приближе ЕУ и Западу.

Напори челника ЕУ, укључујући бившу шефицу дипломатије Федерику Могерини, да допринесу нормализацији односа нису били успешни, наводи “Форин полиси” и додаје да европски лидери оклевају да разговарају о проширењу ЕУ и приступању нових чланица, што је кључни економски и политички подстицај да Београд и Приштина постигну коначни договор.

“Именовање новог специјалног изасланика за Балкан јасно указује на то да се САД званично више укључују у ово питање”, каже Данијел Вајдич, експерт за спољну политику који прати регион и ради на европским питањима у Одбору за спољне односе Сената.

Он оцењује да то повећава вероватноћу за проналазак решења овог питања пре завршетка Трамповог мандата.

Палмер ће задржати своју тренутну позицију заменика помоћника државног секретара САД за евроазијска питања, пише “Форин полиси”.

Амерички магазин оцењује да су САД имале водећу улогу у успостављању мира на Балкану после ратова 1990-их година.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here