Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

На недавно објављеној престижној листи Универзитета Станфорд међу 100.000 најутицајнијих светских научника за 2019. годину нашао се и професор са Природно-математичког факултета у Нишу –  Нико Радуловић. Иако су и раније његови радови препознати у одређеним базама, истиче да му је ово најзначајнија квалификација за 16 година, колико је прошло од када је објавио први рад.

Станфордова листа је квалификовала научнике у 22 научне области, а једно место за хемију припало је нишком професору са Департмана за хемију на ПМФ.

 

– Сваке године се формира листа за претходну годину. То је нешто на основу већег броја параметара који се тичу не само броја објављених радова, цитираности, цитираности у оквиру те године, наравно све то у поређењу са осталим људима који се баве таквом облашћцу, односно таквим истраживањима – објашњава Радуловић у разговору за портал Јужне вести.

Да се и његово име нашло међу 45 научника из Србије, сазнао је, како каже, случајно.

– Ја нисам ни погледао која је листа, а пре неки дан сам био у Београду и колегиница ме је питала када ћу да је частим и тако сам ја то сазнао. Нисам уопште очекивао тако нешто, ја свакако не радим сам. Део сам једног тима, ја сам вођа те групе, скраћеница наша је ОСА (Органска синтеза и анализа) и имамо пуно млађих сарадника – каже Радуловић.

Додаје да његово име на престижној листи значи да ради нешто што је на светском нивоу, али и да му ласка што је са својих 40 година раме уз раме стао са председником Српске академије науке и уметности, чије је име такође објавио Унивезитет Станфорд.

Пошто су услови на факултетима у Србији, како каже, прилично оскудни и лоши, квалификација међу најутицајнијим научницима још више значи и пружа му, додаје, ветар у једра.

Више од 15 година рада на Факултету и велика признања

Од 2005. године па до данас, Радуловић истиче да је објавио око 240 научних радова, па су се и претходних година његови радови добро рангирали.

– Пре 8 година је “Скопус”, једна индексна база у оквиру једног од највећих светски издавача, правила преглед који су најмлађи и најцитиранији научници у оквиру својих области и ја сам био један од њих који је био из Србије – каже Радуловић.

Додаје је и да је једном био међу научницима који су били истакнути по цитираности у часопису који се бави статистичком обрадом података, али да је, како каже, Станфордова листа једна од најпрестижнијих које постоје.

– Са те листе се користе подаци за одређивање реномеа Унивезитета, то утиче на статус Универзитета на Шангајској листи – наводи он на крају разговора за Јужне вести.

Још двоје професора се са нишког Природно-математичког факултета нашло на листи за 2019. годину, али наводи да је он једини са Департмана за хемију.

Поред бројних признања за рад, Радуловић учествује и у припреми средњошколаца за Међународну олимпијаду, а како каже, сваке године имају фантастичне резултате. Нада се да ће се Олимпијада одржати и ове године у Јапану, па да ће ђаци поново понети неку од медаља

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here