Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Министарство правде Владе Републике Србије саопштило је да је правосудним органима упутило препоруке за поступање у случајевима у којима лица, не поштујући мере самоизолације, чине кривичнa делa непоступање по здравственим прописима за време епидемије и преношење заразне болести за време ванредног стања.

Јавним тужилаштвима је препоручено да обавезно траже одређивање притвора за сва лица која прекрше меру самоизолације, која им је одређена од стране надлежних институција (Министарства здравља и Министарства унутрашњих послова).

Уколико лице прекрши меру самоизолације, јавни тужилац обавезно предлаже суду да таквом лицу одреди меру притвора, коју ће та лица издржавати у посебним установама намењеним за ту сврху.

Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде обезбедила је три посебна објекта у оквиру управе у којима ће бити смештена лица која крше мере. Ови објекти се налазе у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, а обезбеђиваће их припадници затворске страже и полиције.

Надлежни органи приликом одређивања притвора неће узимати у обзир само рокове по Законику о кривичном поступку, већ и здравствене карантинске прописе.

Такође, Министарство правде је дало препоруку и републичком јавном тужиоцу да у случају непоступања по наведеним упутствима поднесе дисциплинску пријаву против надлежног јавног тужиоца, односно заменика јавног тужиоца.

Министарство правде апелује на све грађане да поштују мере самоизолације, као и сва друга упутства здравствених установа и Владе Србије, и тиме покажу солидарност која је неопходна како би се у што већој мери спречило ширење заразе, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here