Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Министарство финансија саопштило је да је Влада Републике Србије на данашњој седници усвојила Уредбу о пореским мерама за време ванредног стања ради ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Уредба се у члану 2 односи на пореске обвезнике који имају одобрено одлагање плаћања дугованог пореза у смислу одредаба члана 73 до члана 74 б Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Према пореским обвезницима који већ имају потписан Споразум о одлагању пореског дуга са Пореском управом, а на које се односи члан 2 Уредбе, неће се предузимати мере прописане чланом 74 став 7- 9 Закона о пореском поступку и пореској администрацији, почев од рате која је доспевала у марту 2020. године.

То значи да Пореска управа неће за време трајања ванредног стања по службеној дужности поништити споразум, односно укинути решење о одлагању плаћања дугованог пореза и неће ради наплате спроводити поступак принудне наплате, при чему се у наведеном периоду не обрачунава камата у смислу члана 75 и 76 Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Министар финансија Синиша Мали рекао je да је ово једна у низу економских мера које Влада доноси након што се поменути вирус појавио у Републици Србији.

Претходно је Народна банка Србије усвојила одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника (мораторијум), смањила референтну каматну стопу, а једна од првих мера је било издвајање додатног новца за јавне инвестиције и за једнократну помоћ за пензионере, истакао је министар.

Он је подсетио на то да ће за 10 одсто бити повећане плате лекарима и медицинском особљу.

У претходним данима смо имали и разговоре са представницима послодаваца и синдиката и јасно нам је да су привредници у овом тренутку у тешком стању и да држава треба да им на одговарајући начин изађе у сусрет, рекао је Мали.

Према његовим речима, важно је то што су јавне финансије потпуно стабилне, што четврту годину заредом имамо суфицит у буџету, те што је јавни дуг под контролом.

Уредба о пореским мерама за време ванредног стања ради ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here