Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Другог дана Самита поводом јубилеја оснивања Покрета несврстаних министар спољних послова Кине Ванг Ји поручио је у писму да је Покрет несврстаних постао незаменљива снага у међународним односима и да је Кина спремна да сарађује са његовим чланицама и да ће наставити да их подржава. 

Писмо је на скупу у Београду прочитала амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

“Како свет наставља да се мења и како ствари еволуирају, Покрет несврстаних се показао као битан актер. Сада је још важније да земље у развоју буду независне и сачувају будућност у својим рукама. То је императив”, поручио је Ванг у писму.

Он је додао да је Кина са земљама чланицама Покрета несврстаних “делила добро и зло”, пружала им економску подршку и залагала се за њих пред међународним институцијама.

“То обележава нашу спољну политику”, нагласио је Ванг и додао да ће “наше срце увек бити са њима и увек ћемо их подржавати”.

Он је додао да Кина жели да допринесе новом глобалном развоју у свету и подсетио да је кинески председник Си Ђинпинг током генералне дебате на 76. седници Генералне скупштине УН представио глобалну развојну иницијативу како би се спровела Агенда УН за 2030. за одрживи развој и створио зеленији, праведнији и избалансиранији свет.

Истакао је и да се Кина залаже за нове врсте међународних односа и оценио да хегемонија, која је владала светом пре више од 60 година, више не може да функционише.

“Све земље, без обзира на величину, снагу и богатство су једнаке. Треба да поштују суверенитет и развојни пут осталих. Дијалог мора да замени конфронтацију, а форме партнерства и савези су оно што је добродошло. Морамо да се боримо за једнакост и правду у међународним односима”, поручио је он и нагласио да је јачање сарадње још битније у време када се свет суочава са глобалним изазовима.

Подвукао је и да ће Кина да се залаже за мултилатерализам у свету, што, према његовим речима, није избор, већ неопходност.

“Пракса мултилатерализма значи да ћемо сачувати статус и улогу УН, да ћемо напустити менталитет Хладног рата и уздржати се од нових блокова и нових непријатељских савеза”, поручио је Ванг.

Указао је да се Покрет несврстаних од свог оснивања борио за за солидарност, демократију у међународоним односима и за правичан економски поредак у свету, као и да се супротстављао колонијализму, расизму и страној управи.

“Покрет се залаже за демократију у међународним односима и промовише нов међународни, политички и економски поредак”, рекао је Ванг.

Указавши на ширење покрета са 25 на 120 чланица и то да његове чланице чине две трећине чланова Уједињених нација, шеф кинеске дипломатије оценио је да је покрет “постао незаменљива снага у међународним односима”.

У име кинеске владе, пренео је најсрдачније поздраве Владама Србије и Азербејџана због обележавања 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here