Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да ће сви наши грађани који од сутра, 18. септембра, након 18 часова уђу у земљу, бити под посебним здравственим надзором.

У саопштењу се наводи да ће они при преласку границе добити здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Први корак који би ти грађани требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на COVID-19 који је доступан на интернет адреси e-zdravlje.gov.rs.

Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид амбуланту.

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту.

Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују ковид амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.

Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебном здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на COVID-19.

Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља комплетног становништва Републике Србије.

Ризична и неодговорна понашања попут тих могу релативно брзо довести до поновног и још бржег ширења коронавируса међу становништвом што, разуме се, није ни у чијем интересу и Влада Републике Србије позива све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења.

Поштовање превентивних мера и даље остаје једини сигуран и доказан начин заштите од коронавируса.

Ношење маске у затвореним просторима, одржавање раздаљине као и редовна хигијена руку и дезинфекција простора су од кључног значаја за све нас и једини пут то очувања нашег здравља.

Влада Републике Србије још једном апелује на све грађане да поштују све епидемиолошке мере, без изузетка.

Иако су грађани који су допутовали из иностранства под већим ризиком заразе, то не значи да остали који нису напуштали Србију не треба да се чувају и даље предузимају све мере заштите од коронавируса.

Све до појаве вакцине, само гвозденом дисциплином можемо доћи до заједничког циља а то је коначна победа над коронавирусом и то ћемо сви заједно, без сумње, успети, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here