Mesto za reklamu

09.03.2019.

Подсекретар за политичка питања Стејт департмента Дејвид Хејл састао се у са политичким и институционалним представницима ПР Тачијем, Харадинајом и Весељијем.

Председник Косова Хашим Тачи је изјавио да су лидери Косова са америчким подсекретаром за политичка питања Дејвидом Хејлом разговарали о садашњој ситуацији на Косову, евроатланској будућности земље, актуелној ситуацији на Балкану и о односима између две земље.

Тачи је на Фејсбуку написао да су са “посебним акценатом” разговарали о дијалогу између Косова и Србије, као и могућности за свеобухватни коначни споразум који ће затворити сва отворена питања између те две земље.

“Значају правно обавезујућег споразума који ће довести до међусобног признања и седишта Косова у Уједињеним нацијама и омогућити да из стања сталног непријатељства прођемо у стање мира, нормалности и сарадње наших земаља”, написао је Тачи на фејсбуку.

Он је додао да се Косово не слаже са условљавањима званичног Београда и понавља опредељење за што свеобухватнији и транспарентан дијалог, за шта је у Скупштини Косова и усвојена Платформа о дијалогу.

Тачи се захваљује председнику САД Доналду Трампу на писмима у којима је дао подршку за постизање споразума која балансира интересе две независне и суверене земље.

“Али ми изражавамо став да је статус кво и стање замрзнутог сукоба за нас неприхватљиво”, написао је Тачи. Стејт департмент је раније најавио да ће Хејл у Приштини разговарати са косовским лидерима о, како се наводи, “историјској шанси да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији односа са Србијом”, те о тражењу могућности за постизање договора, али да САД неће давати рецепт за решење, које мора бити примењиво и на Косову и у Србији и мора допринети дугорочној стабилности региона.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је изјавио данас да су са америчким подсекретаром за политичка питања Дејвидом Хејлом имали отворен и искрен разговор о спремности Косова за наставак дијалога са Србијом који ће за резултат имати међусобно признање у постојећим границама.

Харадинај је на Фејсбуку написао да је на састанку изнео став да је “Косово спремније него било када, да јединствено – једним гласом настави дијалог са Србијом и да допринесе добросуседству, миру и стабилности”.

“Ово јединство је значајније након усвајања Платформе и Закона о дијалогу”, написао је Харадинај на Фејсбуку. Косовски премијер је изразио спремност за дијалог и позвао Србију “да се врати столу (дијалогу) и да разговара о свим отвореним питањима укључујући и слободну трговину и постигну споразум који ће за резултат имати признање у постојећим границама”.

Амабасадор Коснет: Задовољство због Хејлове посете

Након сусрета подсекретара за политичка питања Стејт департмента Дејвида Хејла са косовским званичницима, огласио се на Твитеру и амерички амбасадор на Косову Филип Коснет.

“Задовољан сам што смо имали (посету) државног подсекретара за политичка питања Стејт департмента Дејвида Хејла. Он цени што је имао прилику да саслуша позиције лидера Косова, нагласивши америчку посвећеност Косову и региону”, написао је Коснет на Твитер налогу америчке амбасаде у Приштини.

„Српска стварност“ / Фејсбук, Твитер, Коснет, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here