Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Посебан саветник Министарства културе Републике Србије Тихомир Арсић, посетио је Академију “Свети Сава” у Чикагу. То је једна од ретких српских школа у Америци која има статус редовне. Знатан део наставе је на српском језику, а са дипломом коју ту стекну, ђаци могу уписати било коју средњу школу у Америци.

Посебни саветник Министарства културе Републике Србије Тихомир Арсић посетио је Академију Свети Сава, српску школу у Чикагу. Она нуди наставу за малишане од предшколоског узраста до осмог разреда основне школе.

Одржан је и састанак којим је руководио владика средњезападноамерички Лонгин. Присуствовали су и свештеници из саборног храма у чијим просторијама се школа налази. Отац Дарко Спасојевић, Добривоје Милуновић и Никола Костур, као и конзул жеран Републике Србије Дејан Радуловић и представници Академије разговарали су о могућностима за сарадњу.

„Увек сам ову школу, као и школу у Милвокију доживљавао као нешто најдрагоценије што српска заједница у Америци има. То објективно јесте тако, јер кроз ову школу сачуваћемо заједницу, српски језик и све оно што је објективно потребно да сачувамо као заједница”, рекао је конзул жеран Дејан Радуловић.

„Ако пођемо од тога шта је Гогољ рекао за децу: Да, они су наше сутрашње судије, рекао бих да сам на правом месту. Ако ова деца буду судила нашим генерацијама оцене ће бити прелазне. Они су заиста овде имали све могуће услове за рад. Они уче свој језик, они одрастају на свом матерњем језику, али уче и језик земље у којој јесу”, рекао је Тихомир Арсић.

„Тихомир Арсић, наш познати глумац, а сада и у Министарству културе, је изузетан човек, тражио је да се састане са нама, да види какве су потребе на том културном плану наше заједнице овде, у Чикагу и ми смо радо водили разговоре, као и прошле недеље у манастиру Нова Грачаница”, владика средњезападноамерички Лонгин.

Тихомр Арсић је истакао да Министраство културе ускоро расписује конкурс за снимање филма о томе како су Срби спасили 500 америчких пилота током Другог светског рата.

Српски саборни храм у Чикагу окупља из недеље у недељу велики број чланова овдашње српске заједнице преко школе, фолклора, хора и на разне друге начине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here