Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је данас свечани дочек за председника Демократске Републике Kонго Феликса Антоана Чисекеди Чиломба, који борави у званичној посети Београду.

Испред Палате Србија, у част председника Демократске Републике Kонго приређена је смотра Гарде Војске Србије и интониране су химне две земље.

Председник  Вучић указао је данас да је за Србију од великог значаја сарадња са афричким земљама, а тако и са Демократском Републиком Kонгом, те истакао да ће Београд наставити да сарађује са свим сувереним, независним, слободним земљама широм света.

“Много сам вам захвалан што сте прихватили мој позив да посетите Београд, да посетите Србију. Ово је први пут после 31 године да имамо овакву посету што показује да поново радимо на успостављању добрих односа са нашим афричким пријатељима. Показује и нашу жељу да поново позиционирамо Републику Србију на озбиљан и одговоран начин на афричком континенту, али и да истовремено умемо да покажемо захвалност и гостопримство онима који су нам увек били пријатељи и онима који данас и сутра желе да сарађују са нама. Желим вам да се у Србији осећате као код своје куће”, рекао је председник.

Председник Вучић изразио је захвалност на подршци Конга територијалном интегритету Републике Србије, што нас подржава у међународним организацијама по питању KиМ и свим другим важним питањима, као што и Србија подржава ДР Kонго.

Председник Вучић казао је да је договорена конкретна прагматична сарадња, размена министара на више нивоа у наредном периоду и најавио да ћемо у Србији имати пет стипендиста из Kонга који ће се школовати и представљати мост између две земље, а да је намера да се тај број временом повећава.

“Успоставићемо озбиљну сарадњу у области пољопривреде”, додао је председник Вучић подсећајући да је ДР Kонго друга по величини земља на афричком континенту, трећа по броју становника са 80 милиона грађана и да је изузетно богата по минералним сировинама и рудама. Нажалост, наша трговинска размена је још увек мала, и тек ове године прелази милион евра, што је недовољно.

„Српска стварност“

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here