Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Скупштина Србије усвојила је више закона, измена и допуна Закона и на новој седници започели расправу о Предлогу Закону о пореклу имовине.  

Законом о Меморијалном центру “Старо сајмиште” оснива се установа посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на том простору.

Меморијални центар “Старо сајмиште” ће прикупљати, сређивати, чувати, одржавити и излагати музејске, архивске и филмске документе и предмете, бавити се истраживањима и презентовати их.

Посланици су усвојили и измене и допуне Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, као и Закон о потврђивању споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније.

Посланици Скупштине Србије на новој седници започели су расправу о Предлогу закона о пореклу имовине и посебном порезу. Закон о пореклу имовине предвиђа порез од чак 75 одсто, ако се утврди да порески обавезник није пријавио да је у року од три године узастопно увећао имовину за најмање 150.000 евра. Међу предложеним решењима је и Закон о несталим бебама.

Провераваће се целокупна имовина појединца, нарочито некретнине, удели у правном лицу, моторна возила, штедња и готов новац.

Закон о пореклу имовине предвиђа порез од чак 75 одсто, ако се утврди да порески обавезник није пријавио да је у року од три године узастопно увећао имовину за најмање 150.000 евра

Приликом образлагања Предлога закона министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да се тај акт односи на она лица за која физичко лице не може да докаже да је имовина стечена на законит начин и да се овим законом успоставља ефикаснији механизам за утврђивање увећања имовине.

“Доказивање је двостепено – прво Пореска управа мора да учини вероватним и да докаже да је лице стекло у року од три године имовину већу од 150.000 евра, а онда је терет доказивања на физичком лицу да је имовину стекао у складу са законом. Наравно Пореска управа има и обавезу уколико порески инспектор посумња да је имовина стечена противно закону да поднесе и кривичну пријаву надлежном тужилаштву и то не искључује други поступак – утврђивање кривичне одговорности лица за које се може утврдити да је имовину стекао на незаконит начин”, објаснио је Стефановић.

Посланик Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је да је текст закона “противправан и безуман” и да мора пасти на Уставном суду Србије.

“Не знам да ли бих се смејао, да ли бих се чудио или ужасавао над овим предлогом закона. Ово је противправни и безумни текст једног законског пројекта који не може да опстане у нашем правном систему и мора пасти на Уставном суду”, рекао је Шешељ и подсетио да је сличан акт – закон о екстрапрофиту, доносио “досманлијски режим”.

Поручио је Стефановићу и да, ако желе да спроведу закон, морају кренути од “својих људи” и испитати имовину, навео је, бившег председника Томислава Николића, министара Зоране Михајловић и Златибора Лончара…

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач оценила је да је добро што се закон односи на све грађане и да неће доћи до селективне примене, како је и сам министар Стефановић рекао.

Ковачева је приматила да се на закон дуго чекало и да СВМ сматра да су предложена решења добра, јасна и да је порез у висини од 75 одсто довољно строг предлог.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић рекао је у расправи да је закон врло значајан за Србију, јер ће, каже, њиме бити исправљене многе неправде, а држава ће, додаје, бити уврштена у ред земаља у којима се поштује уплата пореза и поштује ред.

Посланик Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић рекао је да та странка подржава доношење закона.

Подсетио је да у Закону о пореском поступку и пореској администрацији постоји тзв.”унакрсно испитивање” имовине и постоји институт ванредног пореза на непријављене приходе по стопи од 20 одсто, за разлику од предложеног решења од 75 одсто.

Посланик на листи Српске напредне странке Маријан Ристичевић сматра да је закон већ испунио сврху на неки начин, јер, како каже, богати који су до новца дошли преко политике сада имају страх да изгубе богатство.

“Замислите да сте Драган Ђилас… Ђилас и Шолак више не размишљају главом, сада размишљају новчаником. Овај закон их доводи до тога да имају страх да ће га изгубити”, сматра Ристичевић.

Посланица Српске напредне странке и председница Одбора за финансије Скупштине Србије Александра Томић каже да је закон и нека врста контроле плаћања пореза.

Она је навела да су казнене одредбе за неучествовање у поступку за физичка лица од 50.000 до 150.000 динара, за предузетнике од 100.000 до 500.000, а за правна лица од 500.000 до два милиона динара.

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић оцењује да је реч о закону од којег грађани очекују да исправи транзиционе неправде.

Наводи и да СМС предложени закон сматра предизборним потезом власти, чији ће ефекти бити слаби, јер би примена будућег закона требало да почне тек за годину дана.

Посланик Драгомир Карић рекао је да Покрет снага Србије искрено подржава Предлог закона о пореклу имовине и да је некадашњи закон о екстрапрофиту “био писан само за породицу Карић”.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије, Ђорђе Вукадиновић, сматра да се закон неће примењивати и да неће бити ниједне пресуде, а новинарима је поручио да ће их, уколико се догоди супротно, водити на вечеру, али не у скупштински ресторан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here