Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Америка сматра да избори у Белорусији нису били поштени, Вашингтон и Варшава подржавају белоруски народ, рекао је амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Избори нису били слободни и нису били поштени. Данас смо разговарали о заједничком циљу – то је подршка белоруског народа у њиховој тежњи да стекну суверенитет и слободу. Ти људи, који излазе на протесте, они теже да одбране своје право на избор“, рекао је Помпео током заједничке прес-конференције са министром спољних послова Пољске Јацеком Чапутовичем.

Помпео је додао да САД радује ослобађање ухапшених током протеста у Белорусији, али да то није довољно.

„Као што сам рекао јуче у Бечу, консултујемо се са нашим европским партнерима, ово је већ четврта европска престоница коју сам посетио током мог путовања. У сваком месту где сам био разговарали смо о ситуацији, како бисмо покушали да помогнемо белоруском народу да достигне суверенитет и слободу“, рекао је Помпео.

Министар спољних послова Пољске Јацек Чапутович је додао да ће санкције ЕУ против Белорусије бити усмерене само против лица на руководећим позицијама, како би избегли да оне нанесу удар и обичним људима.

Чапутович је додао да шефови дипломатија САД и Пољске позивају белоруске власти да што пре започну дијалог са друштвом и да почну да поштују основна људска права.

Претходно ни Европска унија не признаје резултате избора у Белорусији.

Министри спољних послова 27 земаља-чланица ЕУ поново позивају белоруске власти да зауставе „насиље над мирним демонстрантима“. Поред тога, ЕУ очекује „хитно ослобађање свих незаконито ухапшених лицас“, наводи се у заједничком саопштењу шефова Минстарстава спољних послова након видео-конференције.

Министри ЕУ су се сложили да је потребно казнити одговорне за насиље, репресије и фалсификовање резултата избора, а такође су изразили захвалност новинарима за рад у тешким условима и осудили су нападе на представнике медија.

„ЕУ ће белоруским властима изнети предлог о подршци Европске уније у успостављању дијалога између политичких власти, опозиције и друштва у целини, с циљем решавања актуелне ситуације“, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here