Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У обраћању јавности премијер Албаније Еди Рама, председник Србије Александар Вучић и премијер Северне Македоније Зоран Заев указали су да је коначан циљ регионалне иницијативе стварања јединственог тржишта Западног Балкана, на путу за укључивање у Европску унију. Лидери су одговорили и на више питања новинара.

Принципи Иницијативе, као они на јединственом тржишту ЕУ

Споразуми које смо данас потписали представљају опипљиве резултате свега што је урађено кроз иницијативу Отворени Балкан која гура напред све оно што се договарало током Берлинског процеса, а није било остварено, поручио је данас албански премијер Еди Рама.

Рама је на заједничкој конференицји за новинаре са председнмикком Србије Александром Вучићем и премијером Северне Македоније Зораном Заевом истакао да су у Тирани потписани споразуми који представљају опипљиве резултате и који ће се примењивати већ почетком 2022. године.

Он је истакао да ће следећи сусрет бити крајем фебрура у Северној Македонији када ће наставити, како је рекао, овај процес да гурају напред.

“Отворени Балкан представља јединицу за спровођење пројеката Берлинског споразума и јединственог трзиста”, указао је Рама и додао да су зато од поцетка у овој иницијативи ставили до знања да је инклузивна.

Он је поновио и да су изнели све на сто и да нису престали да позивају све чланице региона, јер ово има бенефите за грађане и омогућава прогрес економија и друштава Западног Балкана.

Рама је указао да су и Европска комисија као и САД јасно подржали ову инцијативу и позвали преостале земље региона да се укљуце.

Он је напоменуо да сви на Западном Балкану могу да изаберу брзину којом желе да се крећу.

“Ми желимо најбрзе могуце да се крецемо, свесни да овај напредак мозе да се оствари само ако судбину региона узмемо у сопствене руке”, поручио је Рама и истакао да инцијатива поциње да добија смислен оквир и остварује утицај на грађане региона као и да примењује четири основна принципа ЕУ.

Рама је рекао да је данас потписан споразум о слободном приступу тржисту рада који пружа могућност грађанима три земље на једнак приступ када је реч о радним и борависним дозволама.

Потписан је и споразум о интегрисаним електронским системима који утире пут да се успостави заједничи електронски систем који ће да пружи прилику свим грађанима да поднесу пријаве, формуларе, или да се региструју у друге две земље за радну дозволу да то могу да ураде било где путем смарт телефона или рачунара.

Преостали споразуми су потписани како би се отворио пут свима онима који већ годинама послују у овиом земљама као увозници или извозници прозивода и који су се до сада суоцавали са фрустрирајућим редовима и проверама, објаснио је Рама.

Ови споразуми ће од јануара следеце године омогучити грађанима да прелазе границе и царинске пунктове без потребе да по три пута показују иста документа за узов и извоз пољопривредних или други производа, као и зивотиња.

Рама је додао и да споразуми први пут омогуцавају поцетак извоза зиве стоке и зивотиња на реципроцитету и поверењу међу учесницама и надлезним органима који ће радити као једно тело.

Албански премијер је додао да да су сви који се овим баве чекали дуго, да не могу у ЕУ, али су зато заинтересовани за тршиоштас у три земље.

Све ово су споразуми који заправо стреме ономе да се успоставе принципи којим важе на јединственом тржишту ЕУ засновани на потребама пољопривредних произвођача, а што једино може да се изведе кроз Отворени Балкан, објаснио је Рама напомињући да је циљ свих на Балкану слобода кретања и промета рорба и услуга.

Вучић: Не прави се овде Велика Србија и Албанија, већ добро за људе

Вучић је, на конференцији за медије, рекао да је када је дошао у Тирану видео да премијера Албаније нападају да је иницијатива “Отворени Балкан” иницијатива са циљем стварања Велике Србије.

„Мени говоре сваког дана да је то инцијатива за стварање Велике Албаније. Није реч о Великој Србији, Великој Албанији, већ је реч о томе да се не изгубимо у расправама између прошлости и садашњости, и да нам у томе нестане будућност. Реч је о томе да можемо да уредимо заједно будућност на неупоредиво бољи начин“, истакао је Вучић.

Истакао је да је за учеснике важно да се ради даље на свим питањима, а тако и да се укину таксе, и можда једног дана направи царинска унија, избришу границе између нас, као и заједнички да привлачимо више инвеститора.

Вучић је нагласио да се у овој иницијативи говори како наши пољопривредни и индустријски произвођачи, али пре свега сви грађани све три земље могу да живе боље у будућности, да имамо више туриста.

Овде је, каже, реч о томе шта можемо за наше људе да направимо.

“Долазећи у Тирану, а говорим сада у име свих грађана Србије, дошао сам да искажем поштовање према сваком човеку у Албанији и Северној Македонији. Да кажем да су сви увек добродошли у Србији, да је Србија за њих друга кућа, као што ми морамо да се осећамо добродошли и у Скопљу и у Тирани”, рекао је Вучић.

Изразио је задовољство потписаним споразумима, рекавши да је то нешто за шта се радило две године, о чему се причала, а није могло да се договори због безброј бирократских процедура.

“Захваљујући нашим тимовима успели смо да покренемо ствари са мртве тачке и од тога ће људи имати користи”, подвукао је он.

Указао је да је у разговору са албанским привредницима чуо да су задовољни иницијативом, и пренео да су српски привредници срећни због помака који се направи.

Казао је да је договорено да се на сваком састанку понови позив осталима у региону да се придруже, Сарајеву, Подгорици и Приштини.

“Али за нас је веома важно што ми данас радимо за себе. Привућићемо их не, политичким позивима, јер би они могли на то политички да се инате, већ да урадимо највише за њихово прикључење тиме што ћемо радити конкретне ствари. Почећемо да разговармао како да привлачимо туристе, како да направимо посебан фонд за филмску индустрију, што је предлог Раме који смо прихватили, да спортске екипе обављају припреме, као и о томе како спустити цену друмарина за чланице….” рекао је он.

Вучић је додао да ће се разговарати и о томе како да се обезбеде многи попусти у хотелима и ресторанима за грађане наших земаља.

“Па да питам да ли то није најдиректнија корист за све који учествују у иницијативи. Зато сам љут на себе, када кажемо да морамо неког да позивамо, као да ми не можемо да постојимо без некога. Ми смо ово урадили показујући одговорност. Направили смо најбољу иницјиативу, која ће да променити лице Балкана, чијег се имена не стидимо, која ће донети много доброг за грађане”, објаснио је он.

Захвалио се посебно премијеру Северне Македоније Зорану Заеву, који сутра подноси оставку, на свему што је урадио да ова иницијатива постоји, као и за све што је урадио на пријатељству Северне Македоније и Србије, те пожелео добродошлицу будућем премијеру у Скопљу.

Пољопривреда међу најважнијим областима за сарадњу

Председник Србије је истакао да потписани споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње, отвара велике могућности за поспешивање трговинске размене, те да би ускоро она могла достићи ниво од милијарду евра.

Вучић је, у свом излагању, истакао је да су три државе спремне на сарадњу у многим областима, а да је пољопривреда једна од најважнијих којој ће се посветити у наредном периоду.

Међутим, он је указао да се не ради само о слободом протоку намирница, или сировим производима, размени намирница, већ сарадњи и у области вештачке интелигенције, роботике, IT индустрије, који могу подржати развој пољопривреде у будућности.

Вучић је пренео да Србија са Албанијом има трговинску размену у пољопривреди у вредности од 70 милиона евра, а са Северном Македонијом од 216 милиона евра, указујући да су то мале вредности, али да је уверен да се може ускоро постићи ниво од милијарду евра.

Потписивање споразума, према његовим речима, омогућиће убрзање процеса размене пољопривредних производа и смањење губитака због дугог чекања на граници.

Рекао је да су потенцијали за раст бесконачни, и казао да, када се чује податак да размена у пољопривреди може прећи врендост од милијарду евра, то показује колико ова сарадња може бити значајна за БДП-е земаља учесница.

Такође је казао да постоји пуно института, институција, организација које треба да се повежу, те је подржао идеју премијера Албаније Едија Раме да се на следећи састанак позову те институиције.

“Морамо да повежемо људе да размеју идеју умрежавања и повезивања наших земаља”, рекао је он.

Председник  Вучићу најавио је данас и да ће у мају или јулу у Београду у оквиру самита Албаније, Северне Македоније и Србије бити организован заједнички вински сајам.

Он је изразио наду да ће тај сајам привучи и многе и друге из региона, не само Западног Балкана, већ шире.

“Да направимо један од најбољих сајмова вина који постоји у Европи”, рекао је Вучић и поручио:

“Где год будемо могли појавићемо се заједно, а у Бриселу ћемо се појавити заједно, када тражимо решења за зелене траке”.

“Шта год да будемо радили, најважнији циљ је повезивање људи”, поручио је председник Србије.

Вучић је истакао да ће “Отворени Балкан” створити праве шансе и предности за све земље.

Вучић је, одговарајући на питање да ли ће дозволити да Косово буде део Отвореног Балкана са сопственом заставом, на конференцији за штампу, подсетио да су у Србији за три месеца избори, и да би му било најлакше да одговори на националистички начин да добије унутрашње политичке поене, али и да неће да уради то што би неко очекивао.

„Имамо другачије виђење по питању Косова, али то није разлог да не можемо да разговарамо са Албанијом и Северном Македонијом. Али то није разлог да са неким не разговарамо и да неко не буде део Отвореног Балкана. Можемо да називамо административне прелазе на Јарињу и Брњаку, а они границама, а да ли би било лакше Србима и Албанцима да таквих линија нема, да људи могу слободно да пролазе. Не постоји човек ни у Приштини, ни у Митровици, ни Београду, који се тиме неће сагласити“, казао је он.

Вучић је додао да сматра да није продуктивно да он зове Приштину да се прикључи, јер би они рекли да је то Вучићева иницијатива и одбили би.

Вучић је пренео и да је и он јуче добио савете од својих саветника, због избора, да се врати у Београд због скидања српске заставе.

„А питао сам – јесу ли то неки наши исто радили када је Еди Рама долазио у Београд. Иако смо са поносом окачили заставе, па је неко желео да то уради. Како то себи увек опростимо а другима не праштамо?”запитао је Вучић уз примедбу “ако је живот у томе ко ће више застава да спали….“

Рекао је и да лидери морају да показују одговорност, озбиљност, а не да подилазе дневној политици или политичком хиру било којег политичара.

Вучић је истакао да ово Рама ради због Албаније, а он због Србије.

“Верујем да ће једног дана, разумети да је важније да радимо у интересу грађана, а не само против неког”, рекао је Вучић.

Србија не мора да ратификује споразуме из Тиране у Скупштини

Неке земље чланице „Отвореног Балкана“ ће ових шест споразума морати да ратификују у својим парламентима, али ће Србија то углавном да ради кроз уредбе и одлуке наших министарстава, тако да неће бити чекања на скупштинску ратификацију, изјавио је данас у Тирани председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питање новинара он је оценио како нема потребе да се у споразуме уграђују механизми за решавање евентуалних спорова.

„Ту никаквих проблема не може да буде и никаквих спорова, јер нико не множе да буде оштећен. Реч је о стварима које доносе много користи свим земљама чланицама ‘Отвореног Балкана’“, рекао је председник Вучић.

Оценио је да ће у почетку можда бити проблема у електронској размени података о запосленима и примени апликације за тржиште рада, али је додао да ће тај споразум

Помоћи да Србија надомести недостатак радне снаге.

Вучић је напоменуо да су тројица лидера до сада све одлуке доносила консензусом.

„Не морамо тако да доносимо одлуке, али смо се око свега усаглашавали и решавали сва питања договором, а сада ћемо да урадимо и неке процедуре и начин како ћемо да финансирамо пројекте. Да ли сразмерно економској снази земаља или броју становника или подједнако, то ће тек да буде договорено“, навео је председник Србије.

Оценио је да је „Отворено Балкан“ визионарска идеја и да у њену реализацију треба да буде укључено што више стручних тимова.

„Ако на крају дођемо до царинске уније са Северном Македонијом и Албанијом, онда ћемо бити на таквом нивоу да ћемо решити безброј проблема и сви ћемо имати неупоредиво веће приходе и бити много успешнији у привлачењу инвестиција и свему другом“, закључио је Вучић.

Заев: Споразум о радним дозволама од великог значаја за грађане

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је данас да је Отворени Балкан аутентичан, заједнички процес Северне Македоније, Албаније и Србије, али да је иницијатива отворена за све земље у региону.

Заев је у Тирани, на пленарној седници са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом, рекао да је договор о јединственом трзишту рада у региону од великог значаја за грађане.

Навео је да се, од првог састанка у Скопљу у јулу ове године и потписивања споразума о иницијативи ”Отворени Балкан”, показало да снажна политичка воља може да се трансформише у брзо функционисање институција, као и да то показује несумњив капацитет Северне Македоније, Србије и Албаније да спроводе брзе, ефикасне и напредне реформе и у процесу евроинтеграција.

”Није лако у Европској унији, није лако ни на Балкану, али смо направили видљив искорак”, рекао је Заев.

Нагласио је да је иницијатива ”Отворени Балкан” добра за све грађане региона и да је од почетка отворена за све земље у региону.

Он је навео да су се, када је Брисел зауставио процес европских интеграције Северне Македоније и Албаније, три земље договориле да не буду таоци и да ”немају разлога да чекају”.

”Не само да нас је то зближило као лидере три суседне земље, већ за мене то има личну вредност због великог пријатељства са Рамом и Вучићем. Искористио бих прилику да пренесем поруку свима који су данас са нама, да чувају и развијају Балкан”, рекао је Заев.

Најавио је да ће у Тирани бити потписано више мултилатералних и билатералних споразума у циљу остваривања права на слободно кретање људи, производа и капитала и унапређењу веза земаља региона.

Заев је рекао да је данашњи састанак у Тирани његово последње учесће у реализацији иницијативе ”Отворени Балкан” и честитао је свом тиму, али и делегацијама Србије и Албаније на напорном раду и одличним резултатима.

 Отворени Балкан створен за добробит целог региона

Заев је рекао да Отворени Балкан није замена за ЕУ већ промотер најбољих европских пракси, а да земље региона остају посвећене својим агендама и обавезама у процесу евроинтеграција.

Он је у Тирани рекао да је Отворени Балкан аутентичан, заједнички процес који су покренуле три земље, али да је створен ради добробити целог региона позивајући и остале земље региона да се придруже тој иницијативи.

”Подстичемо све земље Западног Балкана да дају допринос иницијативи и да буду повезане и економски развијене без ограничења и баријера, прилагођене потребама наших грађана и да им доносе конкретне бенефите”, рекао је Заев на заједничкој прес конференцији.

Он је рекао да је учешће на самиту у Тирани вероватно његова последња премијерска дужност и изразио задовољство и част што је директно учествовао и допринео племенитој мисији покретања иницијативе Отворени Балкан.

Нагласио је да се у Тирани данас представљају конкретни кораци наводећи да су потписани споразуми о условима за слободан приступ тржишту и рада и споразум о повезивању шема електронске идентификације грађана Западног Балкана.

”Када се споразуми верификују у парламентима наших земаља повезаћемо наше људске ресурсе, учинићемо тржиште већим и постати конкурентнији и снажнији. На јасан и отворен начин се повезујемо како би грађани имали конкретне бенефите које ће ускоро моћи да се осете у хиљадама породица”, рекао је Заев.

Нагласио је да је Отворени Балкан платформа која примењује најбоље европске праксе и да је велики “контрибутор” идеја ЕУ, истичући да регион и Западног Балкана јесте Европа.

Додао је да је Брисел одлучио да успори процес проширења ЕУ, али да земље региона не треба да чекају наводећи да Отворени Балкан није замена за ЕУ, већ фасилитатор за европске идеје на Балкану и да земље региона остају посвећене својих агендама и обавезама у приступу ЕУ.

Он је навео да је Отворени Балкан нова и снажна регионална веза која је добила јаку подршку пословне заједнице и привредних комора у три земље којима је, каже, та платформа потребна.

Заев је захвалио Вучићу и Рами на заједничком поверењу и визији у потреби за Отвореним Балканом и истакао да нема разлога напуштати пут који води искључиво блиској сарадњи у региону.

Предложио је бољу повезаност земаља у туризму како би регион учинили привлачном туристичком дестинацијом на светском тржишту, али и винском туристичком регијом и поздравио најаву председника Вучића да се на пролеће следеће године у Београду одржи регионалан сајам вина.

Заев је предложио и интензивирање сарадње три земље у области филмске индустрије, као и да на пољу сарадње у организацији догађаја за младе.

”Отворени Балкан није само иницијатива која је окупила лидере три земље него за мене има и личну димензију јер је окупила три пријатеља”, поручио је Заев и додао да је његов наследник Димитар Ковачевски једнако посвећен тој иницијативи.

Вархељи: Важно да се укључе и остали са Западног Балкана

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је данас на састанаку Отвореног Балкана, путем видео линка, да је веома важно да се у ту регионалну иницијативу укључе и преостала три партнера – Црна Гора, БиХ и Приштина.

“Моја порука је вама тројици (Вучићу, Заеву и Рами) да држите ову иницијативу и даље отвореном за остале на ЗБ и како би и остали парнтери могли да се придруже Отвореном Балкану”, рекао је европски комесар и изразио наду да ће се то веома брзо и десити.

Он је истакао да је реланост да једино Балкан заједно може да повецах БДП за целог региона и да само кроз заједничко тржиште би БДП региона могао да се повећа за чак трећину.

Како је рекао, друга трећина БДП-а више у односу на садашњи износ БДП-а и региону би могла да се достигне кроз економски инвестициони план који ЕУ нудио Западном Балкану, али да он не може да има свој пун потенцијал и брзо подигне тај регион ако се сви не укључе у регионалну сарадну коју предвиђа Отворени Балкан.

Такође, истакао је да џаба поједине земље у региону граде путеве и железницу и развојају инфраструктуру и побољшавају своје пословне окружење ако камиони чекају дуго на границама и ако те земље међусобно не признају једна другој дозволе, дипломе и друго.

Вархељи је додао је смо сви сведоци колико је важна сарадња у време ковид пандемије.

“Надам се да ће и остала три партнера веома брзо придружити Отвореном Балкану. Инвестирамо и нудимо најмање једну трећину БДП-а целог региона, али морају сви да учествују у регионалној сарадњи”, поручио је европски комесар за проширење.

Казао је да је лако бити пријатељ Балкану, како је рекао, ако је неко са Балкана, уз опаску да је он из Мађарске и да зато може боље да разуме потребе Балкана и на који начин ЕУ може да помогне Балкану да расте много брже и буде ближи ЕУ.

Подсетио је да је покренут Берлински процес за већу регионалну сарадњу, па тзв мали Шенген, као и да је сада Отворени Балкан наследник тих иницијатива за регионалну сарадњу.

“Други закључак је да регион жели да буде јединствен у економском смислу, али и социјалном, жели да буде јединствен као што смо ми у ЕУ”, нагласио је Вархељи.

Каже да се диви чињеници колико се тројица лидера, Вучић, Рама и Заев залажу за Отворени Балкан и додао да је то прва иницијатива која је дошла изворно са ЗБ, као и да је важно што су спремни да га прошире и на остале на ЗБ.

“Свесни сте значаја регионалне интеграције и да ће то променити животе ваших грађана и да ће убрзати економску интергацију ка ЕУ. Мислим да је ово најбоља порука која за регион може да се поручи – да сте спремни за регионалну интеграцију”, навео је Вархељи.

Додао је да је свака регионална интеграција на бази ЕУ вредности добра и за Балкана и ЕУ.

Рама: Потписивањем споразума улазимо у нову еру

Премијер Албаније Еди Рама истакао је да данас, на почетку пленарне седнице иницјативе “Отворени Балкан” у Тирани, да потписивањем споразума почиње нова ера која ће учинити динамичнијим сарадњу три земље – Албаније, Србије и Северне Македоније.

“Потписивање споразума данас шаљемо јасну и конкретну поруку грађанима, али посебно привредницима који већ послују на овом заједничком простору да ће 2022. бити нова ера, почетак нечег новог за њих, јер ће убрзати кретање роба, услуга, капитала и грађана”, каузао је Рама отварајући скуп.

Он је нагласио да ће споразуми, на чијој ће се брзој примени радити, укинути дуга чекања на граници.

“Уверен сам да ћемо овим повезивањем послали јасан сигнал да овај простор постаје динамичнији и атрактивнији за пословање, јер ће бржи проток роба, услуга, капитала и грађана бити нова пракса”, закључио је Рама.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here