Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Скупштина Црна Горе наставила је касно вечерас седницу. Усвојен је дневни ред у целини и почела расправа о изменама Закона о слободи вероисповести.

Државна изборна комисија (ДИК)Црне Горе одбила је раније данас да верификује мандат Суади Зороњић која је изабрана са листе “Црно на бијело”, након што је Скупштина данас обавестила да је Филип Аџић(УРА) поднео оставку.

Пет чланова ДИК-а се изјаснило снегативно, четворо позитивно о додељивању мандата док је председник Алекса Ивановић био уздржан, што су многи протумачили као својеврстан “државни удар”.

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић казао је да покушај опструкције Државне изборне комисије (ДИК) нешто што историја црногорског, европског и светског парламентаризма не памти.

Бечић је навео да је ДИК обавестио да није у могућности да достави извештај о верификацији мандата јер није добио потребан број гласова чланова ДИК-а. Подсетио је на члан 104 Закона о избору посланика и одборника, према којем, ако посланик поднесе оставку, мандат добија следећи на изборној листи.

“Суада Зороњић је доставила изјаву о прихватања мандата, тако да Скупштина констатује да Суади Зороњић започиње мандат у складу са чланом 104 Закона о избору посланика и одборника”, казао је Бечић, преносе “Вијести”.

Овим је Скупштина добила кворум за утврђивање дневног реда. Влада је предложила да се у дневни ред уврсте измене Закона о слободи о вероисповести, као и сет економских закона.

У Скупштину је стигао премијер Здравко Кривокапић, потпредседник Владе Дритан Абазовић и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

Незванично је новинарима објашњено да генерални секретар Александар Јовићевић опструира рад Скупштине јер је члан Државне изборне комисије.

Седница парламента је почела у 16 часова, са четири сата закашњења, без присуства опозиције, а кворум је утврђен прозивком.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here