Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Ванредни Сабор Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци који је одржан у Клирвотеру на Флориди, а којим је председавао Патријарх српски господин Иринеј, својим одлукама потврдио је унутрашње јединство матице СПЦ и њених епархија на америчким континентима.

Протеклих пола година, тачније од Црквеног Сабора у Чикагу, извесни кругови у српској цркви и држави покушали су да направе раскол који није постојао. Епилог говори како у томе нису успели. Одлуке су управо демантовале неосноване гласине.

У одлуци Сабора, која садржи четири ставке, прво се наводи да СПЦ у Северној, Средњој и Јужној Америци, “ради уклањања свих неспоразума, поново потврђује своје нераздељиво и несумњиво унутарње јединство и наглашава да је била и остала канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске Православне Цркве, са седиштем у Београду”.

Епископски савет СПЦ у Америци је још раније саопштио да усваја одлуку Светог Архијерејског Синода од 25. септембра 2019. године по којој се „стављају ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци…. које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју“. Према томе, око тог питања није било никаквог спора.

Патријарх и епископи су се сложили да питање територијалног ограничења Устава спада у искључиву надлежност Епископског савета и Светог Архијерејског Сабора те је одлучено да Епископски савет усаглашену верзију достави Светом Архијерејском Синоду за Свети Архијерејски Сабор на коначно одобрење.

Епископски савет ће о овим одлукама званично известити све црквено-школске општине и све црквене јединице на подручју Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.

Сабор, коме је осим владика америчких, Лонгина, Иринеја и Максима, те владика канадског Митрофана и буеносајреско-средњејужноамеричког Кирила, присуствао и владика шумадијски Јован, као представник Светог Синода, протекао је у доброј атмосфери разумевања и жеље да се неспоразуми превазиђу у духу толеранције и заједништва.

Патријарх је у САД дошао да као поглавар СПЦ развеје гласине о наводном нејединству и поделама у нашој Цркви на северноамеричком континенту. Те гласине су месецима ширили таблоиди и жута штампа по Србији, очигледно инструирани од стране кругова који су покушали да клановски разбију јединство СПЦ.

То се на крају није десило, а на Сабору у Флориди пале су маске малобројних клеветника који су месецима тровали јавност вестима о наводној издаји. Показало се да се ради о само тројици свештеника.

Патријарх се из САД враћа у Србију сутра,  5. марта 2020. године, а током посете обишао је парохије у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.

„Српска стварност“ / Антоније Ковачевић – СербианТимес /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here