1. 05. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас да је на састанку са директорима ковид болница донета одлука о томе да се затвори привремена болница на Новосадском сајму, а да од петка из ковид система изађе и КБЦ Звездара.

Лончар је у обраћању новинарима након састанка подсетио на то да су из ковид система већ изашли Институт за ортопедско-хируршке болести Бањица и нова зграда КЦ Ниш, који су након дезинфекције и тестирања запослених данас почели да примају прве пацијенте.

Институт Бањица од данас ради операције онколошких пацијената и хитна стања – преломе, а од следеће недеље почеће да оперишу пацијенте са листе чекања, навео је министар.

Он је најавио да ће Општа болница у Панчеву од четвртка почети да ради у пуном капацитету, док ће до петка бити испражњена и Градска болница, након чега следи дезинфекција, тестирање запослених и враћање у нормалан режим рада.

Такође, како је додао, у наредна два дана пацијенти из привремене болнице на Новосадском сајму, који су негативни на коронавирус, биће отпуштени кући, а остали распоређени у друге установе.

Према његовим речима, привремена болница на Сајму у Београду наставља са радом, и у њој је тренутно збринуто 89 пацијената, од којих је 45 стигло из Смедерева.

Министар је, када је реч о овој болници, рекао да ће бити направљена нова организација рада, будући да ће неки здравствени радници који су радили на Сајму морати да се врате у своје матичне куће – домове здравља, институте.

Лончар је напоменуо да су нова жаришта, у којима је регистровано више оболелих, Врање, Лесковац, Зајечар и Смедерево, и додао да су епидемиолози Медицинског факултета урадили још један прорачун по коме се очекује да крајем јуна буде регистрован последњи случај овог вируса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here