Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је данас радове на изградњи постројења за прераду отпада у Винчи, пројекта који, како је рекла, најављује много већу пажњу и улагања у заштиту животне средине у наредном периоду.

Брнабић је оценила да је изградња постројења у Винчи један од најзначајнијих пројеката у области заштите животне средине, не само у Београду већ у читавој Србији, највише због тога што ће се вишедеценијски проблем одлагања чврстог отпада у главном граду решити у складу са европским стандардима, чиме ће бити унапређен квалитет живота грађана.

Тај пројекат ће, како је додала, најавити много већа улагања у заштиту животне средине, са чиме Србија много касни, али је и показала спремност да се бори са тим проблемима пошто је основала Министарство заштите животне средине.

Премијерка је навела да се паралелно са тим пројектом у земљи раде и пројекти на пречишћавању отпадних вода и подсетила на то да ће у оквиру програма “Србија 2025”, држава издвојити милијарду евра за пројекте у области заштите животне средине.

Пројекат изградње постројења за прераду отпада у Винчи има модел јавно-приватног партнерства, рекла је Брнабић и додала да би тај модел требало у будућности много више да се користи.

Тај пројекат је и добар пример за то како можемо да подстакнемо да приватне компаније раде с државом и локалном самоуправом, како би имали већи учинак за друштвену заједницу у кратком временском периоду, рекла је председница Владе.

Она је додала да је тај пројекат, вредан 370 милиона евра, на којем је тренутно ангажовано више од 300 радника, важан за раст БДП-а и да се радови на њему нису заустављали ни током кризе са коронавирусом.

Очекујем да ћемо 2022. године поново доћи овде да прославимо ову успешну причу и да дамо нови стандард за управљање чврстим отпадом у Београду, али и пример другим локалним самоуправама у земљи, поручила је премијерка.

У септембру 2017. закључен је Уговор о јавно-приватном партнерству за пружање услуге третмана и одлагања комуналног отпада и изградње постројења за третман и одлагање комуналног отпада, са конзорцијумом компаније СУЕЗ из Француске и ИТОЧУ из Јапана.

Те две компаније су се удружиле с још једним партнером, инвестиционим фондом Маргарите из Луксембурга и формирале домаћу компанију Бео Чиста Енергија доо, чији је посао да реализује све обавезе приватног партнера по уговору о јавно-приватном партнерству.

Оснивачи домаће компаније уложили су око 80 милиона евра, склопили су Уговор о финансирању са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ), Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Аустријском развојном банком (ОеЕБ) у вредности око 300 милиона евра.

И Влада Канаде је обезбедила 20 милиона евра.

Брнабић је градилиште постројења обишла у друштву заменика градоначелника Београда Горана Весића, извршног директора Бео Чиста Енергија Филипа Тила, као и представника финансијских институција које су издвојиле средства за изградњу тог објекта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here