Mesto za reklamu

03.01.2019.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић потврдила је да ће 8. јануара у Бриселу доћи до састанка између представника ЕЕАС и новооснованог приштинског тима за дијалог.

“Европска служба за спољне послове позвала је приштински тим за дијалог са Београдом на консултације 8. јануара. Позив је дошао након оснивања тог тима од стране Парламента”, изјавила је Коцијанчић.

Маја Коцијанчић је за Танјуг нагласила да је планирано да се састанак одржи између приштинског тима за дијалог и представника ЕЕАС, а не шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, како су, иначе, објавили приштински медији. Она је такође објаснила да ЕЕАС има редовне консултације са обе стране у дијалогу Београда и Приштине.

Званични Брисел није желео да коментарише наводе приштинских медија о томе да ће новоформирани тим ”у фокус” састанка са ЕУ посредницима ставити питање несталих особа.

У Европској служби за спољне послове истичу да остају при ставу да се у дијалогу Београда и Приштине може разговарати само о темама око којих се усагласе обе стране.

Приштински тим за дијалог изабран је крајем прошле године у косовском парламенту, а предводе га заменик премијера Фатмир Љимај и председник опозиционе СДП и градоначелник Приштине Шпенд Ахмети. Тиму се нису прикључили представници две најутицајније опозиционе партије – Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, док главни преговарач и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи 8. јануара неће путовати у Брисел.

Приликом именовања преговарачког тима Приштине за наставак дијалога са Београдом у ЕУ су јасно поручили да очекују да ”тим може бити допринос дијалогу”, али и нагласили да дијалог воде на првом месту председници Александар Вучић и Хашим Тачи уз посредовање Федерике Могерини

”Охрабрујемо све политичке и цивилне актере на Косову да конструктивно раде под заједничком платформом како би подржали дијалог на високом нивоу који воде председнци. Надамо се да ће то донети значајан допринос разговорима о правно обавезујеућем споразуму”, поручила је Коцијанчић.

„Српска стварност“ / Радио К и М, Тнјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here