1. 02. 2020.

У Минхену су потписани Писмо о намерама за обнову железничког саобраћаја, као и изјава о намери за завршетак изградње ауто-пута од Београда до Приштине. Потписивању докумената присуствовали су председник Србије Александар Вучић, специјални изасланик председника САД Ричард Гренел и председник косовских привремених институција Хашим Тачи.

У име Београда Писмо је потписао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Документ је потписан у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

У изјави за РТС Марко Ђурић је рекао да је реч је о писму о намерама, тј. о једној политичкој изјави да се обнови након 20 година директан железнички саобраћај између Београда и Приштине и заврши аутопут од Београда до Приштине.

“То је нешто што ће највећи српски град Београд, учинити ближим са највећим градом у нашој јужној покрајини. То је нешто што када се једном реализује, а то подразумева најпре обнову железничке пруге од Приштине, преко Подујева до административног прелаза Мердаре – српска роба брже ће долазити у нашу јужну покрајину, путници и све друго ће ићи много лакше”, навео је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је то и једна политичка порука.

“Политичка порука да ми желимо да се повезујемо са оним што је за нас наша јужна покрајина. Немојмо заборавити да у региону Грачанице, дакле централном Косову и Метохији, живи преко 20.000 Срба. Мислим да би осим наше привреде која ће имати када се ово реализује несумњиву корист, да би несумњиву корист могли да имају и наши сународници на централном Косову и Метохији”, поручио је Ђурић.

“Желим да нагласим да је ово једна политика изјава – писмо о намерама, а да ће када се ово реализује после више од две деценије поново српски воз ићи од Београда до Приштине са српском робом надамо се скорог дана када таксе буду укинуте”, додао је Ђурић.

Писмо о намерама за обнову авиосаобраћаја између Београда и Приштине потписано је 20. јануара у Берлину, са компанијом “Луфтханза”.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here