Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Меморандум о разумевању и сарадњи између Србије, Северне Македоније и Албаније о сарадњи у борби против ковид-а и међудржавни Споразум између Србије и Албаније о слободном кретању грађана са личним картама, потписани су данас на онлајн скупу земаља чланица Малог Шенгена.

Меморандум и Споразум су потписани у присуству председника Србије Александра Вучића, а потписали су их премијери Србије, Северне Македоније и Албаније – Ана Брнабић, Зоран Заев и Еди Рама.

Вучић је оценио да су споразуми између Албаније, Северне Македоније и Србије о сарадњи у борби против вируса корона и о слободном кретању само уз личну карту, споразуми чију ће конкретну корист осетити грађани све три земље, и донети им додатну сигурност.

Вучић је рекао да је веома срећан што је договорена заједничка борба против корона вируса и што ће бити предузимане заједничке мере.

Према његовим речима, важно је да експертски тимови три земље разговарају и сарађују, што није битно само у овој здравственој кризи, већ и за будућност, пошто ће успоставити сарадњу међу лекарима.

То ће, како каже, донети додатну сигурност грађанима, јер здравље и болести не познају националне и државне разлике и границе.

Вучић је рекао да би волео да се још снажније ради по питању заједничке сарадње три државе и најавио да ће у Србији бити успостављен посебан тим који би на томе радио на дневном нивоу, како би убрзао ствари.

Указао је да је намера да се и институционализује сарадња, кроз убрзање идеје албанског премијера Едија Раме о формирању заједничког секретаријата.

Србија је, како додаје, спремна, док су три земље чланице иницијативе, са 50 одсто финансира секретаријат, јер сматра да је од огромног интереса ова иницијатива.

Честитао је грађанима, јер ће договор приближавати наше земље политички, а донети њима бољи живот.

Што се тиче сутрашњег Самита у Софији, рекао је да сматра да ће бити и бољих резултата што, буде више координације.

“Србија ће подржати Тирану и Скопље на европском путу и тражити од ЕУ да крене у преговоре о чланству са Албанијом и Северном Македонијом”, закључио је Вучић.

Заев је изјавио да је данас са Брнабић и Рамом потписан меморандум који ће додатно олакшати живот грађана три земље и поставити основ за економско опорављање.

“Иницијатива је настала на састанку који сам имао са српским председником Александром Вучићем и албанским премијером Едимом Рамом. Ми смо као пријатељи и државници потписали споразумом о сарадњи наших земаља, а који је у складу са Берлинским процесом”, истакао је Заев и додао да је са Брнабићевом и Рамом трасиран пут ка олакшавању живота грађана и постављене основе за економско опорављање.

Како је нагласио, заједно ће радити на набавци вакцине за вирус ковид-19, међусобно ће се помагати у случају преоптерећења македонског, српског или албанског здравственог система, те да ће наставити за зеленим коридорима и економским оператерима у циљу олакшавање посла током пандемије.

“Грађани ће се кретати без PCR тестова и административних и финансијских препрека, као и без додатних трошкова. Уколико један становник из ове три земље буде на лечењу на територији у некој од ових три земаља, онда ће земља у којој се лечи преузети трошкове”, објашњава Заев.

Како је додао, уколико је неком становнику из Северне Македоније потребно лечење у Србији или у Албанији, онда ће трошкове тог лечења сносити Србија, односно Албанија и обрнуто.

“Ово су тренуци солидарности, озбиљног размишљања и међусобне подршке”, тврди Заев.

Како је подсетио, грађани Северне Македоније већ дуже време путују у Србију и Албанију само са личном картом.

“Поздрављам што ће сада грађани Србије и Албаније моћи да путују на реципрочној основи, такође само са личном картом”, казао је Заев и навео да се на тај начин спуштају блокаде и ради на интеграцију региона.

Заев је такође изразио задовољство што је и Приштина пристала да се прикључи процесу унапређивања регионалне сарадње за шта је, како је казао, убеђен да ће допринети грађанима региона и економским оператерима.

“Сутра очекујем подршку на путу ка ЕУ. Желимо брзо да будемо део ЕУ. Очекујем да ће на самиту Берлинског процеса сутра бити послата порука о почетку приступних преговора ЕУ са Албанијом и Северном Македонијом”, нагласио је Заев.

Наши министри, додао је Заев, настављају да координишу радне групе.

Рама је изјавио је да је данашњим потписивањем Меморандума направљен још један значајан корак напред у правцу боље сарадње у региону.

Рама је истакао да је значајно за Албанију што је и са Србијом постигла споразум о преласку границе само са личном картом.

“Веома позитиван корак је и сарадња у дељењу информација, искустава, али и терета, када је реч о борби са ковидом 19”, нагласио је Рама.

Рама истиче да је то урађено пред сутрашњи самит у Софији, као и да на том самиту почиње нова фаза блиске сарадње на Западном Балкану.

Изразио је задовољство што ће се тзв. Косово придружити иницијативи Мали Шенген, као и очекивање да ће то дефинитивно учинити и БиХ и Црна Гора, како би сви заједно могли да идемо ка заједничкој будућности.

Рама је на крају истакао да очекује сутра на самиту у Софији плодну дискусију и да ће регион направити још један искорак ка ЕУ.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here