1. 09. 2020.

Америчка Међународна финансијска развојна корпорација ( DFC ) и Извозно-увозна банка САД ( EXIM ) потписали су данас споразуме о намерама ( LOL ) са Београдом и Приштином у циљу помоћи у финансирању изградње Ауто-пута мира, који ће повезивати Ниш и Приштину.

Како је саопштено из DFC и банке EXIM , потписани споразуми нису обавезујући и биће праћени стандардним радњама пре него што финансирање пројекта буде званично успостављено.

”Ауто-пут мира допринеће економском развоју и регионалној интеграцији, повезивањем Ниша и Приштине”, казао је представник DFC Адам Боулер, додајући да ће тај пројекат ”служити као моћан симбол нових, трансформишућих односа” Београда и Приштине.

Он је додао да је DFC у сарадњи са EXIM посвећена напретку мировног процеса, инвестирањем у пројекте који доносе нова радна места и одрживе економске користи за обе стране.

Председавајући EXIM банке Кимберли А. Рид рекао је да је Ауто-пут мира значајан корак у економској сарадњи Београда и Приштине.

”Похваљујем рад председника Трампа и целе администрације на овом историјском споразуму…Извозно-увозна банка САД је посвећена подршци процеса који доносе напредак економском развоју и запошљавању у региону и подржава амерички извоз и раднике”, казао је.

Како је саопштено, DFC и EXIM планирају да касније овог месеца пошаљу делегације у Београд и Приштину како би се остварио напредак у раду на Ауто-путу мира и на другим пројектима.

DFC ће се такође посветити раду на терену у склопу отварања свог првог представништва у региону.

Стално представништво DFC у Београду олакшаће спровођење примарних пројеката, као што је Ауто-пут мира, који ће довести до стварања нових радних места и економског раста у региону, додаје се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here