Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар за транспорт Велике Британије Џеси Норман потписали су данас у згради британског парламента у Лондону Споразум о међународном друмском саобраћају између Србије и Велике Британије.

Михајловић је том приликом истакла да је ово важан дан пре свега за српске превознике јер споразум који је данас потписан предвиђа потпуну либерализацију друмског саобраћаја између две земље и превоз терета без дозвола и лиценци које су до сада представљале проблем.

Такође, разговарали смо и о ваздушном саобраћају и билатералном споразуму који ћемо ускоро усагласити и у овој области, изјавила је Михајловић.

Норман је изразио задовољство због данашњег састанка и потписаног споразума о друмском саобраћају истакавши да је то огроман корак напред за обе земље и даљу међународну сарадњу.

Изузетно сам задовољан због постигнутог договора, то је важно за моју земљу, важно је и за Србију. Отворени смо за сваку сарадњу, размену знања и искустава када је у питању саобраћај и инфраструктурни пројекти у овој области, рекао је Норман.

Споразум о међународном друмском саобраћају између Велике Британије и Србије предвиђа либерализацију транспорта са Србијом, чиме се знатно побољшава позиција српских транспортера у међународном превозу терета.

Ово је добра вест за српске превознике имајући у виду чињеницу да су робна размена и број превоза које они обављају са Великом Британијом у сталном порасту, навела је Михајловићева.

Она је позвала министра Нормана да посети Београд, што је и  британски колега прихватио, а једна од тема разговора у Србији биће и потписивање протокола између двају  министарстава о размени знања и искустава у вођењу великих инфраструктурних пројеката.

По завршетку састанка, потпредседница Владе поклонила је британском министру слику у златовезу, рад жена са села које у оквиру пројекта “Упослимо 1000 жена у руралним подручјима” израђују традиционалне производе из српске културне баштине.

Михајловић је од британског колеге добила књигу са посветом.

Пре овог састанка, Михајловић је са сарадницима обишла и највеће градилиште у Великој Британији и Европи, изградњу пруге испод Лондона, а реч је о пројекту који је вредан више од 15 милијарди фунти, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here