Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, председник Извршног одбора Нове Љубљанске банке д.д. (НЛБ) Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су синоћ Уговор о купопродаји акција у вези са 83,23 одсто обичних акција Комерцијалне банке а.д. Београд. Продају у Скупштини Србије подржала премијерка Ана Брнабић.

Потписивањем овог уговора банка ће добити новог стратешког партнера, који ће након завршетка трансакције преузети и управљање банком.

Република Србија ће до датума завршетка трансакције укупно приходовати више од 450 милиона евра.

Акције Србије у Комерцијалној банци продате су за износ од 387,02 милиона евра, а држава ће додатно приходовати од камате по стопи од два одсто годишње, коју ће НЛБ имати обавезу да исплати Србији за период од 1. јануара 2020. до датума завршетка трансакције.

Уговором је предвиђено и да се 50 одсто исказане добити за 2019. годину исплати као дивиденда, на основу чега ће Република Србија приходовати износ од око 31 милиона евра.

Додатно, предвиђена је и исплата дивиденди из ранијих година, при чему ће по том наша држава приходовати износ од око 26 милиона евра.

Мали је истакао да је веома задовољан успешним завршетком процеса, као и понуђеном ценом, која је међу најповољнијима у односу на упоредиве, недавне и релевантне трансакције у региону.

Ова финансијска понуда превазилази и наша очекивања заснована на процени вредности банке, а коју је израдио наш финансијски саветник Лазард, рекао је министар.

Он је навео да ће укупне остварене приходе по овој трансакцији држава уложити пре свега у инвестициони план “Србија 2025”, као и у враћање скупих кредита из прошлости, додавши да ће то даље допринети побољшању квалитета живота наших грађана и већем привредном расту.

Србија је постала атрактивна дестинација за инвестирање и очекујемо још веће стопе раста, као и даља повећања плата и пензија, оценио је Мали.

С друге стране, како је додао, Комерцијална банка је одлично радила, али може да ради и много боље и верујем да ће то бити могуће захваљујући новом стратешком партнеру.

Када је реч о финансијским услугама, где имате отворено тржиште, сматрамо да приватник може да буде много бољи власник од државе. Реч је о озбиљној банци, која има јасну стратегију и визију и једина је регионална финансијска институција листирана на Лондонској берзи, објаснио је министар.

Дакле, врло смо задовољни процесом који је био у потпуности транспарентан и са великим успехом приведен крају. Надамо се да ће се трансакција успешно затворити у наредних неколико месеци, поручио је он.

Бродњак је истакао да ће та банка остати посвећена јачању и даљем развоју Комерцијалне банке, оцењујући да ова трансакција представља још једну веома важну прекретницу у развоју НЛБ групе након успешног завршетка процеса приватизације те банке у 2019. години.

Према његовим речима, јачање присуства у Србији, њиховом највећем и веома атрактивном иностраном тржишту, представља стратешки приоритет.

Он је навео да ће се, као резултат трансакције, тржишни удео у укупној активи НЛБ-а у Србији повећати на преко 12 одсто, чиме ће НЛБ постати трећа највећа банкарска група у земљи и испунити стратешки циљ да постане једна од водећих банака на свим тржиштима на којима послује.

Бродњак је напоменуо да ће обим пословања НЛБ-а у Србији бити далеко највећи унутар групације изван граница Словеније, што ће значајно утицати на њихову позицију регионалне, системски важне финансијске институције.

Задивљени смо квалитетом и потенцијалом Комерцијалне банке и њеног бренда, а похваљујемо и посвећеност Србије и захваљујемо на транспарентном и професионалном поступку, рекао је он.

Према његовим речима, НЛБ ће у потпуности бити посвећена даљем развоју банке, користећи искуство стечено дугогодишњим присуством у региону, приступ фокусиран на потребе и корисничко искуство клијената и велики потенцијал који банка има на тржишту у Србији.

Из овог, али и многих других разлога, велико нам је задовољство да пожелимо свим акционарима Комерцијалне банке, а поготово клијентима и запосленима, добродошлицу у НЛБ породицу, поручио је Бродњак.

Након потписивања уговора, у наредних пет до девет месеци очекује се одобрење Европске централне банке (ЕЦБ), Народне банке Србије (НБС) и централних банака и органа за заштиту конкуренције у земљама у којима послују НЛБ и Комерцијална банка, те ће након поменутих одобрења бити закључена трансакција.

Процес проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку започет је јавним позивом 31. маја 2019. године, у току којег је инвестициона банка Лазард, која је саветник Републике Србије у овом процесу, контактирала 28 реномираних финансијских институција широм света, од чега су половина биле банке, а друга половина инвестициони фондови.

Од тог броја, њих шест је послало писма о заинтересованости, након чега су најпре стигле четири необавезујуће понуде, а затим и три обавезујуће.

Након свеобухватне анализе обавезујућих понуда и препорука саветника обављено је њихово рангирање, при чему су преговори са прворангираним понуђачем, Новом Љубљанском банком, отпочели 27. децембра 2019. године.

По окончању преговора, Влада Србије је на седници 20. фебруара 2020. године усвојила Нацрт уговора о купопродаји 83,23 одсто акција Комерцијалне банке.

Поступак је био двостепени, у потпуности транспарентан, и уз активно учешће реномираног саветника.

Овај процес је један од реформских циљева у актуелном аранжману “Инструмент за координацију политика” Републике Србије и Међународног монетарног фонда (ММФ), наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Брнабић о продаји Комерцијалне банке

Да је Комерцијална банка била на продаји 2014. године не бисмо за 100 одсто удела добили ни 100 милиона евра, док је садашња власт успела да банку подигне на ноге и прода за 387 милиона евра за 83 одсто удела, што је изнад процењене вредности целе банке, изјавила је данас у скупштини премијерка Ана Бранбић.

Одговарајући на питање посланика Ђорђа Вукадиновића из НС – ПШ који је запитао да ли постоји могућност да се продаја Комерцијалне банке заустави пошто се ниједна озбиљна земља не одриче на тај начин свог финансијског суверетнитета, Бранбић је рекла да је претходна власт још 2009. године обећала продају те банке.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here