Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић присуствовала је данас обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста у згради Жупаније у Сомбору, и том приликом истакла да страшна страдања и невине жртве не смеју бити заборављени.

“Србија памти жртве Холокауста, негује културу сећања и доприноси откривању пуне истине о свему што се догађало у периоду Другог светског рата. Наша је заједничка обавеза да од историјског заборава и покушаја сваког облика релативизације сачувамо достојанствено сећање на страдале”, поручила је Гојковић, саопштено је из Министарства културе и информисања.

Она је истакла да је Холокауст, као мрачан и узнемирујући подсетник на то до чега може довести мржња и сумануто убеђење да је живот неких људи мање вредан, најболнија рана у људској историји.

“Због тога, као и због одговорности према будућности људског рода, сећање на њега морамо да преносимо са генерације на генерацију, како се такво и слично зло више никада не би поновило”, нагласила је министарка културе.

Гојковић је подсетила да је у време страхота у Аушвицу, српски народ заједно са јеврејским и ромским, у Независној држави Хрватској на монструозан начин доживео страдања у фабрикама смрти Јасеновца, Јадовна, Јастребарског и других места, уз масовна стрељања и многе друге злочине који су почињени у окупираној земљи.

Гојковић је истакла да је Србија, као потписница Терезинске декларације, прва европска земља која је усвојила Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, и на тај начин показала опредељеност да се барем у том домену и у мери колико је то могуће, исправе страшне и неправедне последице настале у време Холокауста.

Она је додала да се захваљујући установама културе, које су под ингеренцијом Министарства, пре свега Меморијалном центру “Старо сајмиште” и Музеју жртава геноцида, прикупљају и чувају од заборава подаци о страдању Јевреја, Срба и Рома на простору Југославије.

”Поштујући жртве нацистичког и фашистичког режима током Другог светског рата, донели смо одлуку да се Старо сајмиште, место страдања највећег броја Срба, Јевреја и Рома на територији Србије, достојно обележи. То је потврђено и доношењем Закона о Меморијалном центру Старо сајмиште у Народној скупштини Србије“, навела је министарка културе.

Такође, како је додала, иницирана је изградња Меморијалног центра у Бору, у спомен жртвама једног од највећих радних логора у Европи.

Поред министарке Гојковић, церемонији у Сомбору, којом се обележава сећање на један од највећих масовних злочина у историји човечанства, присуствовали су и представник Светског јеврејског конгреса Ернест Херцог, председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here