Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас онлајн састанак са представницима Венецијанске комисије на којем је Србија добила похвале у вези са текстом уставних амандмана и охрабрење да настави даљи рад на процесима који следе.

Председник Комисије Ђани Буквикијо рекао је премијерки да ће мишљење известилаца на наредној седници Комисије бити врло повољно за Србију и да је уверен у то да ће као такво бити и усвојено.

Брнабић је захвалила на подршци коју Комисија пружа Србији на изналажењу најквалитетнијих решења у вези са уставним амандманима још од 2018. године, истакавши да је тај процес текао врло транспарентно и отворено захваљујући, између осталог, и јавним слушањима која су организована у више наврата.

Захваљујући томе, додала је она, данас имамо примену најбоље европске праксе.

Према њеним речима, Србија је у потуности отворена и за даље сугестије у вези са начинима да се правосуђе и судство учине што ефикаснијим.

Када је реч о референдуму о уставним променама, Брнабић је истакла да се његово одржавање очекује одмах по усвајању амандмана.

Министарка правде Маја Поповић подсетила је на то да је рад на уставним променама прва активност у ревидираном Акционом плану за преговарање о Поглављу 23 – Правосуђе и основна права у процесу преговора о чланству Републике Србије у Европској унији.

Она је указала на то да је циљ јавних расправа био да се чују мишљења стручне, научне и шире заинтересоване јавности о правцима промене Устава.

Министарка правде је поновила да Србија остаје отворена за све коментаре који би побољшали квалитет постојећег текста, јер је довољно сазрела да промени Устав у делу о правосуђу.

Поповић је закључила да постоји велика свест о томе да се овај пут промене морају успешно завршити, јер је то у најбољем интересу грађана Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here