Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

У Смедеревској Паланци почела је изградња будућег постројења компаније “Кјунгшин кејбл”, јужнокорејске фабрике за производњу ауто-делова. Председник Александар Вучић захвалио је јужнокорејској компанији што је изабрала Србију да у њој гради своју фабрику, јер, како је рекао, где се појави корејски инвеститор види се огроман напредак земље.

Почела изградња фабрике ауто-делова у Смедеревској Паланци

Председник Александар Вучић истакао је  да је Србија у првом кварталу имала 837 милиона евра страних директних инвестиција, више од свих осталих у региону. Указао је да се чуло и од корејских пријатеља да нису крили да је постојала могућност да оду у друге земље, а да се држава потрудила да дођу овде. То је, према његовим речима, плански рађено од 2014. године.

Истакао је да је за привлачење страних инвестиција значајан тимски рад републичких и локалних власти.

“Није лако за локалне самоуправе, оне без пореза на имовину и део пореза на допринос које имају немају много прихода. Боље стоји у овом тренутку држава, него локална самоуправа, локалне самоуправе су консолидоване, али боље стоји централни део у финансијском смислу. Најважније је да сви радимо као тим, јер без тога не би било резултата”, додао је Вучић.

Вучић је захвалио што је, иако су у конкуренцији биле и Турска, Бугарска и Албанија, инвеститор изабрао Србију и Смедеревску Паланку, која ће од овога имати огромне користи.

“Овај крај Србије ће имати будућност”, поручио је Вучић и додао да је бескрајно срећан због тога пошто зна шта је некада Смедеревска Паланка значила за индустрију бивше Југославије.

Указао је да је много људи отишло из Смедеревске Паланке и тог дела Србије у претходним деценијама и нагласио да очекује да дође још јужнокорејских компанија, што ће пуно значити за услужни сектор.

Након обраћања на камен темељац су се потписали председник Вучић, директор компаније и председник општине.

Сео Јае Кеун: Велика нам је част што радимо заједно

Генерални директор компaније “Кјунгшин кејбл” Сео Јае Кеун захвалио је Србији и општини Смедервска Паланка на подршци за отварање фабрике у којој ће, каже, бити запослено више од 700 људи и у којој ће уложити око 20 милиона евра.

“Велика нам је част што сте нам омогућили да радимо овде заједно са вама. Наша компанија има 50 година дугу традицију у ауто-индустрији”, рекао је Кеун и додао да та компанија производи делове углавном за “Хјундаи” и “Кију”.

Истиче да компанија има погоне на више локација у Кини, Индији, Мексику, Пољској и многим другим земљама, у којима се производе електронске компоненте и у којима је развијена напредна технологија.

“Електрични аутомобили су будућност ауто-индустрије и ми смо оријентисани на ту област”, подвукао је Кеун.

Уверен је да ће фабрика у Смедеревској Паланци остварити велики успех, а кључ сваког великог успеха је, каже, сарадња са локалном заједницом коју компанија већ има.

Под кровом нове фабрике компаније “Кјунгшин кејбл” у Смедеревској Паланци посао ће пронаћи између 700 и 1.000 људи, пре свега младих инжењера који ће остати, радити и живети у свом родном граду, истакао је председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

Вучен наводи и да ће ова велика инвестиција повући долазак и других инвестиција, чиме ће бити отворена нова радна места и нове прилике за грађане Смедеревске Паланке.

У Смедеревској Паланци компанија ће израђивати како делове за традиционалне аутомобиле, али и компоненте за батерије, које ће покретати аутомобиле високе технологије.

“Кјунгшин кејбл Јуроп” је део “Кјунгшин групе”, чија се постројења налазе у бројним државама широм света, а од 2018. године започиње са снажном експанзијом на европско тржиште и фабрика у Смедеревској Паланци представљаће чвориште за подручје Европе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here