Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Народна банка Србије (НБС) саопштила је да су данашњим пленарним састанком у тој институцији започели званични разговори представника Републике Србије са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), која борави у Београду од 28. јануара до 5. фебруара.

Делегацију Србије предводи гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, која је и гувернерка Републике Србије у Међународном монетарном фонду, а делегацију Мисије ММФ-а Џејмс Руф У разговорима су учествовали и представници министарстава финансија и привреде Владе Србије.

Током посете Мисије ММФ-а биће разматрано спровођење програма макроекономских и структурних реформи, који је подржан Инструментом за координацију политика. Инструмент је одобрен Србији у јулу 2018. године, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава. Програм има за циљ повећање нивоа инвестиција, даљи раст запослености у приватном сектору, смањење сиве економије и убрзање реформи.

Током посете Мисије ММФ-а разговараће се и о изгледима и пројекцијама за период од 2019. до 2020. године. Истовремено, биће најављене теме за консултације по члану IV Статута Међународног монетарног фонда, које ће за Републику Србију бити обављене током текуће године.

Редовне консултације обављају се са свим земљама чланицама у оквиру спровођења надзорне функције Међународног монетарног фонда. У оквиру консултација, чланови Мисије анализираће целокупна привредна кретања у Републици Србији, као и економске политике и мере. Претходне консултације по члану IV Статута Међународног монетарног фонда са Републиком Србијом обављене су крајем августа 2017. године, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here