Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Полагањем венаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци почело је обележавање 9. јануара, Дана Републике. Венац је положио и Ивица Дачић, председник Скупштине Србије.

Венце су положили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, као и министри у Влади Српске, српски представници у Парламентарној скупштини БиХ, делегације Већа народа Републике Српске и Савеза општина и градова.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је то велики јубилеј за Републику Српску, 30 година живота и развоја.

“Ово је наших првих 30 година”, рекла је Цвијановић и истакла да је заједништвом институција и грађана очуван мир и да је РС напредовала.

“Било је много тешких периода, година, али је РС показала свој капацитет и способност да иде у сусрет проблемима и да решава проблеме који се изненада десе”, рекла је Цвијановићева.

Оценила је да је РС сазрела као друштво, да жели да ради све у оквиру инстуција и да изађе у сусрет потребама грађана, али и да очува све што је важно из прошлости, додајући да је једна од важних ствари данашњи датум, 9. јануар, када је РС створена.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска има визију и идеју свог постојања, да не сме нестати, иако је под снажним насртајима различитих концепција да нестане и да једина има смисла на простору БиХ.

Додик је, честитајући свим грађанима Дан Републике, истакао да је задужен за представљање интереса РС у БиХ.

Током дана у Републику Српску стигао је и Ивица Дачић, председник Скупштине Републике Србије и у Бањалуци положио венац на Тргу погинулих бораца, поводом обележавања Дана Републике Српске 9. јануара.

Дачић је новинарима након полагања венаца рекао да 30 година РС представља велико историјско достигнуће српског народа, те да је њен опстанак један од виталних националних и државних интереса Србије и целокупног српског народа.

Он је навео да је Србија против било каквих претњи по опстанак РС, као и угрожавање овлашћења која РС има на основу дејтонског споразума.

Дачић је истакао да је РС била нужна и одбрамбени механизам у ситуацији када је био угрожен опстанак српског народа и одао је признање свима који су уткали своје животе у стварање РС.

Дачић је нагласио да се Србија залаже за мир и стабилност.

“Наши односи са Српском су, историјски гледано, на највишем нивоу и то је нешто нормално, што може да подстакне свеукупни развој, а залажемо се за такве односе и са свима осталима у региону”, рекао је Дачић.

Председница Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић уручила је данас у Бањалуци ордење заслужним организацијама и појединцима који су личним ангажовању допринели јачању и афирмацији РС.

Међу награђеним су председник Скупштине Србије Ивица Дачић, који је добио орден РС на ленти за изузетан допринос јачању сарадње Србије и РС.

Из исто разлога одликовани су и директор Безбедносно-информативне агенције Србије Братислав Гашић и в.д. директора Пошта Србије Братислав Гашић који су добили Орден Његоша 1. реда.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић одликован је орденом Његоша ИИИ реда.

Република Српска дводневном прославом обележава 30 година од формирања.

Обележавању годишњице Републике Српске присуствоваће и делегација Србије коју предводи Ана Брнабић, председница Владе Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here