1. 01. 2020.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић присуствовао је данас на Калемегдану отварању кинеског новогодишњег вашара, који је један од низа манифестација којом ће бити обележена кинеска Нова година у Србији.

Љајић је том приликом истакао Влада Србије и Амбасада Народне Републике Кине и ове године организује прославу овог великог кинеског празника од 17. јануара до 16. фебруара, у Београду и Новом Саду.

Он је рекао да је ово још једна потврда најбољих могућих односа Србије и Кине и у политичком и у економском смислу. Кина је земља из које долази највећи  број инвестиција, а кинески туристи су први по броју долазака у Србију, којих је само у прошлој години било више од 150.000, са 300.000 ноћења.

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо је објаснила да овај празник има историју дугу 4.000 година и да је обичај да се током њега посећују новогодишњи вашари.

Она је навела да ће по први пут народни уметници из провинције Шанту показати Београђанима своје обичаје.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да кинески држављани у Србији могу да се осећају као у својој домовини и да они постају део нашег друштва.

Желимо Београд који је отворен према другима, који је интернационалан и који жели да покаже своју лепоту. У Београду се гради највећи кинески културни центар у Европи и заједно ћемо наставити да радимо за наш град и нашу земљу, поручио је он.

Вечерас ће у Центру “Сава” бити изведен и новогодишњи концерт Кинеске филхармоније.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here