Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

 Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваo је данас свечаности поводом почетка рада постројења „Дубока прерада“, кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву и истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону. 

Постројење је, притиском на тастер, покренуо председник Вучић, након што су генерални директор “Гаспромњефта” Александар Ђуков и потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић деактивирали сигурносни систем у командној сали Rафинерије.

“Ово је велики дан за Србију и потврда наше заједничке ефикасности, доброг рада и добрих резултата. За нас је ово важно, јер ће значајно поправити позицију НИС-а. Овде је све урађено на најсавременији начин и направљено је једно од најмодернијих постројења. Све на простору бивше Југославије не може да се мери са овим што имамо у Панчеву”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је овај пројекат важан и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али је водећа грана тог партнерства енергетски систем, изјавио је данас амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и додао да отварање постројења “Дубока прерада” у Панчеву то и доказује.

Амбасадор истиче да он не зна ни за једну енергетску компанију у региону и Европи да у садашњим околностима пандемије и неповољној ситуацији на тржишту наставља развој и завршава најважније пројекте као што то ради НИС.

“Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али водећа грана тог партнерства је енергетски сектор”, истиче амбасадор и додаје да сваки облик сарадње између две земље није могућ без добрих односа у политичкој сфери.

Сви резултати на терену, истиче Боцан-Харченко, остварују се захваљујући сталном дијалогу између српског и руског председника.

“НИС остаје наше водеће заједничко предузеће у целокупној сарадњи и данашњи догађај то и потврђује”, подвукао је амбасадор Боцан-Харченко.

Председник Вучић захвалио је и генералном директору Гаспромњефта Александру Ђукову што има храбрости да доноси тешке одлуке.

“У Петрохемији имамо 1.320 радника и чини ми се да смо близу да нађемо решење и за њих и за хемијску индустрију Србије”, истакао је председник Вучић и додао да је уверен да заједнички то можемо да направимо.

Постројење “Дубока прерада” Рафинерије у Панчеву, вредан више од 300 милиона евра,  које је данас пуштено у рад, побољшаће прераду нафте до 99 одсто, смањиће загађење и побољшаће позицију Србије и НИС-а на тржишту, рекао је председник УО Гаспромњефта Александар Ђуков.

Он је подсетио да су у јесен 2017. године најавили почетак изградње постројења “Дубоке прераде” у Панчеву и да је данас, за три године, тај посао успешно реализован.

Ђуков наглашава да се овим пројектом не завршава активан развој НИС-а у целини и у нафтној преради, већ ће, додаје, бити настављен, као и у развоју мреже бензинских станица.

Најављује да ће следеће године НИС са Гаспромом завршити пројекат Термоелектрана-топлана (ТЕ-ТО) у Панчеву. “Константан развој компаније НИС још један је пример да Руси и Срби нису само братски народ, већ и добри и ефикасни партнери”, рекао је Ђуков.

Почетак рада “Дубоке прераде” доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањење емисија гасова и прашкастих материја у ваздух. На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here